---

Nieuwsberichten
---

Secretaris-generaal NAVO bezocht Nederland

6-7-2004 10:33:00

Secretaris-generaal van de NAVO Jaap De Hoop Scheffer bracht maandag (5 juli) zijn eerste officiële bezoek aan Nederland. Hij bezocht koningin Beatrix en vervolgens minister-president Balkenende.

Op een gezamenlijke persconferentie met Balkenende zei De Hoop Scheffer het voorstel van minister Kamp, om de kosten van NAVO-operaties te verdelen onder de lidstaten, te steunen. Kamp had op de NAVO-top in Istanboel vorige week gepleit voor een kostenverdeling, omdat nu de moderne legers van het bondgenootschap het meest worden ingezet en dus ook de meeste kosten maken. Kamp vindt dat daarvoor een ander systeem in de plaats moet komen. De Hoop Scheffer zal binnen de NAVO het initiatief nemen tot een debat over een nieuwe financieringsmethode.

De secretaris-generaal toonde zich zeer tevreden met de instemming van de Tweede Kamer met het kabinetsbesluit militairen te sturen voor een reconstructieteam in Afghanistan. Hij beloofde dat de NAVO in Afghanistan zal zorgen voor voldoende militairen tijdens de verkiezingen in september.

Over de voormalige Bosnisch-Servische president Karadzic zei hij: "We zetten alles op alles om hem in zijn nekvel te pakken. Hij kan rondrennen, maar eens wordt hij gegrepen." Karadzic is door het Joegoslavië-tribunaal aangeklaagd wegens volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Nieuws Nieuwsberichten