Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 6 juli 2004

Gemeenschappelijk persbericht van TLN, KNV, EVO en Platform Detailhandel.nl

Vervoerders, verladers en detailhandel positief over advies stedelijke distributie

Vervoerdersorganisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), verladersorganisatie EVO en het Platform Detailhandel.nl (een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel) zijn positief over het advies van prof.dr. W. Lemstra over verbetering van de stedelijke distributie. Gisteren overhandigde Lemstra zijn advies aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat.

TLN, KNV, EVO en het Platform Detailhandel willen in de lijn van Lemstra landelijke spelregels voor het bevoorraden van binnensteden, omdat de bereikbaarheid van stedelijke centra steeds verder verslechtert. Vervoerders en detaillisten hebben bijvoorbeeld te maken met een wirwar aan tegenstrijdige regelgeving op het gebied van venstertijden en laden en lossen. Hierdoor weten ze vaak niet waar ze aan toe zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat ook consumenten de winkelcentra in binnensteden steeds meer mijden vanwege vooral de verslechterde bereikbaarheid.

TLN, KNV, EVO en het Platform Detailhandel zijn het met Lemstra eens dat afgerekend moet worden met de heersende vrijblijvendheid. Komen partijen er op regionaal niveau ondanks intensief overleg - niet uit, dan moet op landelijk niveau worden ingegrepen. Ze steunen Lemstra s pleidooi voor ruimere feitelijke venstertijden en zijn wens om alleen eisen op het gebied van lengte en gewicht aan vrachtauto s te stellen, als daar echt een fysieke noodzaak voor is. Bijvoorbeeld, omdat de straten te smal zijn.

De vervoerders, verladers en detaillisten steunen het voorstel van Lemstra om per regio op basis van de aanwezige problemen afspraken te maken voor de verbetering van de bereikbaarheid. Uitgangspunt moet zijn, aldus de organisaties, dat alle partijen bij de discussie worden betrokken: vervoerders, detailhandel, gemeenten én ook leveranciers. Deze laatste groep ontbreekt in het advies van Lemstra.

Het pleidooi van Lemstra om geld- en waardetransporten uit veiligheidsoverwegingen collectief ontheffing te geven van venstertijden wordt door de organisaties ondersteund. Onderzocht moet worden of ook andere transportstromen voor een collectieve ontheffing in aanmerking komen. Verder pleiten de organisaties voor het aanvragen van individuele ontheffingen bij een centraal loket in de regio.

Bel voor meer informatie met:

TLN: Clarisse Buma, 079-3636115

KNV: Arjan Boukema, 070-3751749

EVO: Mark Jansen, 06-21642444

Platform Detailhandel.nl: Fokke Veenema, 015-2191252

drs. Clarisse van Haersma Buma

Woordvoerster Transport en Logistiek Nederland

Boris Pasternaklaan 22

2719 DA Zoetermeer (Wijk Rokkeveen)

00.31.79.3636115, 06-51806340