STICHTING HEIFER

Kameroense boerin leert kaas maken in Nederland

Ze heeft haar Friese koe Diana overgelaten aan de zorg van haar volwassen kinderen en is vertrokken naar Nederland. De Kameroense boerin Marguerite Nda Ufei volgt hier op woensdag zeven juli een cursus in het maken van Hollandse kaas. Met de kennis die ze in Nederland opdoet zal zij in Kameroen haar dorpsgenoten kunnen helpen.

Marguerite (52) woont in Santa, in de North West Provincie van Kameroen. Ze draagt zorg voor acht kinderen en vijf kleinkinderen die ze in haar eentje opvoedt. In 2002 kreeg Marguerite een melkkoe en training via de ontwikkelingsorganisatie Heifer Nederland. De koe heeft inmiddels een kalf en dankzij Marguerite's goede verzorging geeft ze gemiddeld 25 liter melk per dag. Alle kinderen en kleinkinderen krijgen dagelijks melk, waardoor hun gezondheid aanzienlijk is verbeterd.

Dankzij de koe verdient het gezin geld om schoolkosten te betalen voor de acht schoolgaande kinderen en kleinkinderen. En om in de basis levensbehoeften te voorzien. Naast melk en inkomen levert de koe ook vruchtbare mest. Marguerite verbouwt maïs, cassave, kool, bonen en groenten (njama njama) om haar gezin te voeden. Met behulp van de koeienmest brengt haar moestuin drie keer zoveel op als vroeger. Hierdoor kan ze ook een deel van haar groenten verkopen op de markt.

Marguerite is een succesvolle boerin en daarom is ze uitgenodigd op de vijfde verjaardag van Heifer Nederland. Ze komt in Nederland agrarische kennis opdoen in Wageningen en zal daarna in Bennekom een cursus volgen in ambachtelijk kaas maken. Kaas levert in Kameroen meer geld op dan melk omdat het veel langer houdbaar is. Met de kennis en het materiaal dat Marguerite meeneemt naar Kameroen gaat ze andere boerinnen in haar dorp weer verder helpen.

Heifer Nederland steunt mensen in ontwikkelingslanden door het geven van dieren en training. Dieren geven gezonde voeding zoals melk of eieren. Dit is vooral voor kinderen een onmisbare bron van eiwitten en andere voedingsstoffen. Voedsel dat overblijft, wordt verkocht op de markt zodat het gezin geld verdient voor school, medicijnen en huisvesting. Ieder gezin dat een dier ontvangt, geeft een eerste vrouwelijke nakomeling door aan een volgend gezin in de gemeenschap. Zo werken de mensen samen aan een betere toekomst.