TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

6 juli 2004

'Omroepverkiezingen': BNN op gelijke hoogte als AVRO en NOS

In het kader van de discussie over het omroepbestel heeft TNS NIPO een opiniepeiling uitgevoerd. Dit onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 570 Nederlanders van 10 jaar en ouder.

Als er op dit moment verkiezingen worden gehouden voor de publieke omroepen, waarbij iedereen drie omroepen kan kiezen, met daarbij de vermelding dat op basis van de uitslag de hoeveelheid zendtijd wordt bepaald, dan zouden de TROS en de VARA het grootst zijn. BNN staat op vergelijkbare hoogte als de AVRO en de NOS. Het bepalen van bestaansrecht van omroepen op basis van lidmaatschap lijkt op basis van deze onderzoeksresultaten niet gerechtvaardigd.

De leeftijdsverdeling komt qua stemgedrag overeen met wat men zou verwachten: BNN wordt significant meer gekozen door mensen tot 34 jaar (43%) en significant minder door mensen van 45 jaar en ouder (8%). De AVRO, KRO en NCRV worden significant meer gekozen door mensen van 65 jaar en ouder (respectievelijk 41, 30 en 30%). De VARA heeft significant meer kiezers in de leeftijdsgroep 35 tot en met 44 jaar (46%).


---

1 | Populairste omroepen (o.b.v. keuze voor drie publieke omroepen)


---


---

C0580 | Methode: CASI (TNS NIPObase) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden in week 26. Hierbij zijn 570 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=570).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met David Schat (tel: 020 522 54 26).