Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
62 Vragen van de heer drs. R. Vriezen
(ingekomen 6 juli 2004)


In het kader van een toenemende vraag naar seniorenwoningen bij een vergrijzende bevolking, ook al is die tendens minder sterk in de gemeente Utrecht, vernamen wij dat de particuliere eigenaar van de Keizershof plannen heeft om de seniorenwoningen te koop aan te gaan bieden aan eenieder die daar zou willen wonen. Inmiddels zouden er al 25-30 woningen van de in totaal ca. 100 wooneenheden leeg staan vanwege de wens van de projectontwikkelaar deze te willen verkopen. De gemiddelde leeftijd van de huidige bewoners ligt rond de 86 jaar.
Op landelijk niveau is er zojuist een initiatief ontplooid door de ministeries van VWS en VROM om in de komende jaren een kwart miljoen seniorenwoningen te gaan bouwen vanwege de hierboven al vermelde vergrijzing en een tekortschietend aanbod aan geschikte woningen.
Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Bent u op de hoogte van het voornemen van de Stichting Serviceflat De Keizershof om de woningen op zeer korte termijn te willen verkopen, hetgeen er toe zal leiden dat deze woningen geheel of grotendeels aan het bestand voor seniorenwoningen zullen worden onttrokken?
2. Heeft u als gemeente de mogelijkheid deze woningen, die in particulier bezit zijn, te behouden als seniorenwoningen mede tegen de achtergrond van de landelijke initiatieven op dit punt?
3. Is de grond waarop deze flat is gebouwd destijds onder specifieke voorwaarden, waaronder bijv. het doel van de daarop te bouwen woningen, aan de projectontwikkelaar verkocht? Zo ja, kan de eigenaar deze bestemming dan zonder toestemming van de gemeente wijzigen?
4. Kunt u nagaan of de Stichting Serviceflat De Keizershof overeenkomstig haar statuten handelt bij de verkoop van deze woningen?
5. Kunt u nagaan of de eigenaar van de serviceflat de verzorgingscontracten met de bewoners respecteert?
6. Wanneer u niet in staat bent het onttrekken aan het bestand seniorenwoningen tegen te houden wilt dan in contact treden met de projectontwikkelaar om tot een zo zorgvuldig mogelijke afwikkeling te komen waarbij de belangen van de senioren goed worden behartigd?


Antwoord van Burgemeester en wethouders
(verzonden 3 augustus 2004)

1. Ja. Wij zijn op de hoogte van de voorgenomen verkoop in verband met de aanvraag van een splitsingsvergunning voor het betreffende complex. De gevraagde vergunning hebben wij verleend op 7 mei 2003.
2. Gezien het belang dat wij hechten aan behoud van de seniorenwoningen heeft wethouder Van Kleef op 12 juli jl. een overleg gevoerd met de nieuwe eigenaar, Stienstra Beleggingen bv te Heerlen. Het was een constructief overleg waarin Stienstra zich bereid toonde om in overleg met de bewoners oplossingen te zoeken. Het betreft zowel de wens om de woningen te verkopen aan de doelgroep senioren als het behoud van het huidige zorg- en servicepakket. Zie verder onder vraag 5.
3. Nee, de uitgifteakte van de grond vermeldt geen bijzondere bepalingen. Ook in het bestemmingsplan zijn geen bijzondere bepalingen ten aanzien van deze woningen opgenomen. Meer dan een woonfunctie is niet aangegeven.

WoningNet is niet betrokken bij de woonruimteverdeling van deze appartementen. Dat regelt de verhuurder zelf, omdat de huurprijs boven de distributiegrens van EUR 585,- ligt. De splitsingsvergunning is afgegeven zonder bijzondere voorwaarden, omdat voor dit complex in het bestemmingsplan niets is vastgelegd.
4. De heer Stienstra is alleen bestuurder van deze stichting. Het valt buiten onze waarneming of en in hoeverre er privaatrechtelijk overeenkomstig de statuten van de genoemde stichting wordt gehandeld.
5. Ons inziens handelt de nieuwe eigenaar respectvol jegens de huidige bewoners. Hiervan getuige de garantstelling voor behoud van het bestaande servicecontract. Wel lijken er problemen te zijn met de uitvoering van het servicecontract. Stienstra bv heeft inmiddels aangegeven hiervoor een oplossing te zoeken.
6. Ja, dit overleg heeft reeds plaats gevonden en zal een vervolg krijgen. Daarbij zal de gemeente waar nodig adviserend en ondersteunend optreden; een en ander in het belang van de Utrechtse seniorenhuisvesting in het algemeen en de betrokken senioren van de Keizershof in het bijzonder.


---- --