Gemeente Amsterdam

Zuidoost verontrust over berichtgeving kerken
6 juli 2004 - Zuidoost

Het stadsdeelbestuur van Amsterdam Zuidoost heeft met toenemende verbazing kennis genomen van de berichtgeving over kerkgenootschappen in Zuidoost. Anders dan de berichten doen vermoeden is het stadsdeel al geruime tijd druk bezig met het vinden van oplossingen voor de huisvesting van kerkgenootschappen in het stadsdeel.

Stadsdeel Zuidoost telt ruim 75 kerken maar slechts een handvol definitieve ruimten voor gebedsdiensten. Dit heeft te maken met het bouwplan van de wijk in de jaren zestig, toen geen ruimte is vrijgemaakt voor kerken. Veel kerken hebben dan ook een plek gevonden onder de hoog gelegen dreven en in parkeergarages. Met de inmiddels ruim 10 jaar geleden in gang gezette grootscheepse vernieuwingsoperatie van de Bijlmer, verdwijnen veel van deze plekken. Voor het stadsdeelbestuur reden om naar alternatieven te zoeken binnen de mogelijkheden die de scheiding van kerk en staat aan hem stelt.

Zoals al via eerdere persberichten is gemeld zal eind dit jaar de eerste paal worden geslagen van het eerste `verenigingsgebouw'. In het door woningstichting Rochdale ontwikkelde gebouw de Kandelaar zullen vijf kerkzalen, kantoorruimten, vergaderzalen, een kinderdagverblijf, een horecagelegenheid en appartementen worden gerealiseerd. Een uniek concept dat zeker navolging zal krijgen in andere gemeenten.

Met de verkoop van het CREA-gebouw aan de Pinkstergemeente moet de tijdelijke huurder van dit pand, de Pentecost Revival Church, naar een andere locatie omkijken. Een situatie die voor de kerk geen verassing kan zijn. Bij de ondertekening van de tijdelijke huurovereenkomst met de woningstichting was bekend dat dit voorjaar het pand moest worden verlaten. Het stadsdeelbestuur erkent het nut van deze kerk en is dan ook samen met woningstichtingen, makelaars en gemeente Amsterdam bezig om een alternatieve locatie te vinden. Eind deze week zal naar verwachting aan het kerkgenootschap een alternatief worden geboden. Een alternatieve locatie waar de kerk tot het gereedkomen van De Kandelaar zijn diensten kan houden.

© Gemeente Amsterdam