VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

EIGEN HUIS: jaarlijkse WOZ-waardering woningen goede zaak

Amersfoort, 6 juli 2004

Vereniging Eigen Huis is positief over het wetsvoorstel waarmee het kabinet beoogt om vanaf 1 januari 2007 over te stappen naar een jaarlijkse waardebepaling van woningen in het kader van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Overigens is de vereniging kritisch over de afwezigheid van maatregelen die het onbeheerst stijgen van de lokale woonlasten tegen moeten gaan.

Een jaarlijkse waardebepaling van woningen zorgt ervoor dat burgers niet langer geconfronteerd worden met een schoksgewijze verhoging van de WOZ waarde van hun woning. Deze waarde wordt nu eens in de vier jaar vastgesteld. De huidige werkwijze is voor burgers niet goed controleerbaar en zorgt daardoor voor veel irritatie. Gemeenten worden iedere vier jaar overspoeld met bezwaarschriften van huiseigenaren die de WOZ waarde van hun woning te hoog of onbegrijpelijk vinden. De voorgestelde jaarlijkse waardebepaling betekent tevens dat burgers jaarlijks bezwaar kunnen maken, waardoor naar verwachting het aantal bezwaarschriften zal afnemen.

Het wetsvoorstel houdt ook in dat de WOZ beschikking en de aanslag onroerende zaakbelasting (OZB) vanaf 2005 worden samengevoegd in een gecombineerde aanslag/beschikking. Het voordeel hiervan is dat een bezwaar automatisch betrekking heeft op zowel de WOZ waardering als op de aanslag OZB. De vereniging is positief over deze vereenvoudiging, want in de huidige praktijk blijkt dat burgers moeite hebben om op de juiste manier bezwaar aan te tekenen. Vaak wordt bezwaar gemaakt tegen de OZB aanslag, met als gevolg dat de WOZ waarde ongewijzigd blijft. Door nu een combinatie te maken van de beschikking en de aanslag zal dit probleem tot het verleden gaan behoren.

Vereniging Eigen Huis waarschuwt de overheid voor mogelijk onbeheerste verhogingen van de woonlasten. De vereniging vreest dat gemeenten bij jaarlijks stijgende WOZ waarden teveel gaan profiteren door in hun tariefstelling onvoldoende compensatie voor de waardestijging te bieden. De vereniging heeft er daarom bij de Tweede Kamer op aangedrongen de jaarlijkse stijgingen van de gemeentelijke woonlasten te maximeren.

Noot voor de redactie,