STAP


Ook matig alcoholgebruik bij zwangerschap riskant

Literatuurstudie: lage dosis alcohol bij zwangerschap kan schadelijk zijn voor groei, intelligentie en sociale ontwikkeling van kinderen

Een literatuurstudie van STAP (Stichting Alcoholpreventie) toont aan dat er geen veilige hoeveelheid alcohol bestaat tijdens de zwangerschap. Zoals bekend kan zwaar drinken door aanstaande moeders leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid van de baby. Uit de studie blijkt dat ook licht of matig drinken een negatief effect kan hebben op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van een kind. De opvatting dat een zwangere vrouw gerust af een toe een glaasje kan drinken is daarmee achterhaald. Tijdens zwangerschap kan een vrouw het beste geheel afzien van alcoholgebruik.

De effecten van een lage dosis alcohol
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap licht of matig alcohol drinken een verhoogd risico lopen op leer- en gedragsstoornissen. Zelfs bij kinderen blootgesteld aan een dosis van één tot drie glazen alcohol per week worden lagere leerprestaties gevonden. Ook zijn groeiafwijkingen vastgesteld bij blootstelling aan niet meer dan één glas alcohol per dag.

Het risico van één keer veel alcohol
Steeds meer onderzoeken tonen het gevaar aan van het drinken van vijf glazen alcohol of meer op één avond tijdens de zwangerschapsperiode. Een hoge alcoholconcentratie in het bloed kan namelijk precies samenvallen met een kritieke fase in de hersenontwikkeling van de foetus. Aan een zwangere vrouw wordt een dergelijke vorm van alcoholgebruik daarom sterk afgeraden. Aangezien riskant alcoholgebruik ook kan plaatsvinden in de periode dat een vrouw nog niet op de hoogte is van de zwangerschap, wordt ook vrouwen die zwanger willen worden aangeraden geen alcohol te drinken.

Alcohol en vruchtbaarheid
Al eerder werd de relatie aangetoond tussen alcohol en verminderde vruchtbaarheid, zelfs bij vijf glazen en minder alcohol per week. Recent onderzoek bevestigt de grotere kans op onvruchtbaarheid als gevolg van hoge alcoholconsumptie. Ook bij mannen kan alcoholgebruik een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid. Dit geldt bij een alcoholconsumptie van twintig of meer glazen alcohol per week. Door het drinken van vijf glazen alcohol of meer per week loopt een zwangere vrouw een hoger risico op een spontane abortus tussen de zesde en zestiende week van de zwangerschap. Ook wordt door onderzoek aangetoond dat zwangere vrouwen, die vijf glazen of meer alcohol per week drinken, drie keer zoveel kans hebben op een doodgeboren kind.

Risico op een FAS-kind als aanstaande moeders regelmatig veel drinken
Een dagelijkse hoge dosering alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). FAS-kinderen vertonen groeiafwijkingen, hersenletsel en afwijkende gelaatstrekken. Ze kampen met ernstige problemen met organen en kunnen verstandelijk gehandicapt zijn. In september 2001 werd de FAS stichting Nederland opgericht om het publiek, artsen en verloskundigen bewust te maken van de gevaren van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ook staan zij opvoeders en hulpverleners van FAS-kinderen bij, door bijvoorbeeld lotgenotencontacten. Bij aandoeningen als gevolg van alcohol tijdens de zwangerschap gaat de aandacht vaak uit naar deze ernstige vorm. Kinderen die minder ernstige schade hebben opgelopen door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap krijgen daardoor geen of minder specifieke aandacht. Ze komen relatief normaal over, maar kunnen toch leer- en gedragsstoornissen vertonen.

Factsheet met onderzoeksresultaten en brochure Zwanger?... en alcohol?
De resultaten van de nieuwe literatuurstudie over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens zwangerschap zijn weergegeven in de factsheet Alcohol en Zwangerschap. De factsheet is te lezen en te printen via www.alcoholpreventie.nl en te bestellen bij STAP. Ook de nieuwe gratis brochure Zwanger? ...en alcohol? is via STAP beschikbaar. De FAS stichting beschikt eveneens over gratis voorlichtingsmateriaal.

Nieuw project: Alcohol en Zwangerschap door STAP en de FAS stichting Naar aanleiding van het onderzoek zijn STAP en de FAS stichting het gezamenlijke project Alcohol en Zwangerschap gestart. Het project wil het onderwerp alcoholgebruik rondom de zwangerschap onder de aandacht brengen van aanstaande ouders en professionals. Kennis over het risico van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap moet vergroot worden en actieve voorlichting door artsen en verloskundigen worden bevorderd.

STAP (Stichting Alcoholpreventie), 6 juli 2004
dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur

STAP pleit voor een daadkrachtig alcoholmatigingsbeleid van de overheid en zet zich in voor reclamebeperking en objectieve voorlichting.

STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ravellaan 88
3533 JP Utrecht
Postbus 8181
3503 RD Utrecht
T: 030-6565041
F: 030-6565043
E: stap@alcoholpreventie.nl
www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl

FAS stichting Nederland
Postbus 13
9980 AA Uithuizen
e-mail: info@fasstichting.nl
www.fasstichting.nl


06 jul 04 13:45