Provincie Zuid-Holland

Provincie steunt groene en recreatieve projecten

Ruim ¤ 1.140.000 subsidie toegekend

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben ruim ¤ 1.140.000 aan subsidies toegekend voor 40 groene en recreatieve projecten. Met het geld worden onder meer een tiendweg opgeknapt, ruiterpaden aangelegd, natuurwaarden op landgoederen versterkt en een kenniscentrum particulier natuurbeheer opgericht.

De provincie Zuid-Holland heeft in 1997 de groene subsidies ingesteld met als doel de duurzame inrichting en het beheer van de groene ruimte te stimuleren. Hierbij valt te denken aan de functies natuur, recreatie, landbouw en landschap. Hieronder een greep uit de projecten die subsidie hebben gekregen.

Herstel Steinse TiendwegDe Steinse Tiendweg in de gemeente Vlist is één van de oudste tiendwegen in Nederland. De recreatieve en cultuurhistorische waarde van de tiendweg is heel groot. De kade maakt onderdeel uit van de lange-afstand wandelroute Pelgrimspad. De route wordt echter al jaren omgeleid, omdat de tiendweg in verval is geraakt. De gemeente Vlist wil de tiendweg opknappen en er weer een goed bewandelbare kade van maken. Voor dit project ontvangt de gemeente ruim ¤ 190.000 subsidie van de provincie.

RuiterpadenIn het Westland is paardensport geliefd, maar het ontbreekt aan openbare voorzieningen. Ruiters lopen met hun paarden over de fietspaden richting het strand om daar een tocht te maken. De gemeente Westland wil in de richting van het strand van 's-Gravenzande twee ruiterpaden aanleggen. De provincie stelt voor dit project bijna ¤ 33.000 beschikbaar.

Natuurwaarden landgoederen De Bosgroep Midden Nederland ontvangt van de provincie ruim ¤ 157.000 voor zeven projecten in de regio Den Haag en Katwijk. Op negen landgoederen in dat gebied wordt bagger uit de watergangen verwijderd, zodat de doorstroming en kwaliteit van het water verbetert. Dit is ook gunstig voor de natuur- en landschapswaarden.

Steunpunt en kenniscentrum particulier natuurbeheerDe Stichting In Natura ontvangt ¤ 56.000 subsidie om een steunpunt en kenniscentrum op te richten voor particulier natuurbeheer. Particulier natuurbeheer komt moeilijk van de grond door gebrek aan kennis en ervaring bij zowel agrariërs als overheid. Een aantal pioniers stellen via het steunpunt hun kennis ter beschikking voor geïnteresseerde collega's.

De volledige lijst van projecten die subsidie hebben gekregen, staat op de website www.zuid-holland.nl.

Nieuwe Subsidieregeling Groene Ruimte 2005Met ingang van 1 juli 2004 is de subsidieregeling voor groene en recreatieve projecten vernieuwd. De subsidieprioriteiten zijn gewijzigd en de activiteiten waarvoor subsidie kan worden aangevraagd, zijn uitgebreid. Het is nu ook mogelijk om subsidie te krijgen voor de ontwikkeling of verbetering van de recreatieve infrastructuur en recreatieve voorzieningen en de bescherming van onverharde en halfverharde wandelpaden. Daarnaast kunnen er voor meer agrarische natuur- en landschapsactiviteiten subsidies worden aangevraagd, zoals het vernatten van graslanden ten behoeve van weidevogels.

InformatieOver de nieuwe regeling is een brochure uitgebracht. De brochure 'Subsidieregeling groene ruimte Zuid-Holland 2005' is verkrijgbaar via de provinciale website www.zuid-holland.nl. Via het subsidieportaal op de website zijn ook de nieuwe subsidievoorwaarden te vinden. De eerstvolgende sluitingstermijn voor subsidieaanvragen is 1 oktober 2004.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22