Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 6 juli 2004

Verplichte milieu-informatie te laat

Natuur en Milieu vraagt milieugegevens stroom

Natuur en Milieu heeft alle, ruim vijfentwintig Nederlandse stroomleveranciers om de herkomst en milieuprestatie van hun producten gevraagd. De organisatie zal de informatie op internet beschikbaar stellen aan de consument. Tot nu toe ontbreekt informatie, omdat de verplichte stroometikettering te laat ingaat.

Per 1 juli jongstleden zijn consumenten en kleine bedrijven vrij in hun keuze van stroomleverancier. Diverse internetsites geven inzicht in prijsverschillen en leveringsvoorwaarden van de stroom die wordt aangeboden. De consumenteninformatie over de milieueffecten van de stroomproductie is echter op z'n hoogst summier. Alleen de informatie over groene stroom is redelijk. Over de reguliere 'grijze' stroom is nauwelijks productinformatie beschikbaar.

Natuur en Milieu wil van de stroomleveranciers gegevens over de gebruikte brandstof(fen) per stroomproduct. Welk aandeel levert bijvoorbeeld gas, steenkool, kernenergie, organisch afval, huisvuil, zon, wind, verbranding van mest of diermeel? Dat kan per stroomproduct en per bedrijf flink verschillen. Verder is informatie nodig over de uitstoot van het broeikasgas CO2 en de geproduceerde hoeveelheid kernafval per kilowattuur. Natuur en Milieu stelt deze informatie na 1 september 2004 via internet beschikbaar aan consumenten. Dan kunnen zij hun keuze van stroomleverancier op een milieubewuste wijze maken.

Per 1 januari 2005 is een milieuetiket voor stroom verplicht. "Wij vinden deze informatieplicht echter te laat en te summier" aldus Ad van den Biggelaar, directeur van Stichting Natuur en Milieu. "Consumenten kunnen nu vrij hun stroomleverancier kiezen, maar krijgen pas achteraf informatie over de milieubelasting die hun keuze veroorzaakt." De stroomleveranciers mogen de gegevens van al hun verschillende producten bovendien op één hoop gooien en delen van de informatie hoeven niet naar de klant toegestuurd te worden. Consumenten willen weten of zij veel of weinig bijdragen aan de klimaatverandering, of aan milieuvervuiling door kernafval. Het is belangrijk dat de consument kan beschikken over deze informatie, naast informatie over prijs en leveringsvoorwaarden, op het moment dat hij een keuze maakt voor een stroomproduct. Vrije handel werkt alleen bij volledige informatie voor de consument.

Nadere informatie

Marijke Brunt, tel. 030 - 2331 328 (privé: 030 - 2316169) Jasper Vis, tel. 030 - 2348288 (06 - 28849051)

-----------------------


---- --