Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Met 'startgeld' Rijk

Startschot voor 'megaklus' Reconstructie Noord- en Midden-Limburg

6 juli 2004 - Rijk en Provincie hebben samen afspraken gemaakt over de uitvoering van het Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg. Het Rijk stelt voor de periode 2004 - 2007 EUR 62,6 miljoen beschikbaar om via het Reconstructieplan rijksdoelen te realiseren, waarvan over EUR 10 miljoen nog nadere besluitvorming moet plaatsvinden. Daarnaast gaat de bestuursovereenkomst ervan uit dat langs andere wegen nog een bedrag van EUR 49 miljoen aan rijksbijdragen te verwerven is (onder meer via ondernemersgerichte regelingen, via de Wet Bodembeschermingsgelden en het Nationaal Bestuursakkoord Water). Daarmee kan de totale rijksbijdrage aan het Limburgse reconstructieplan oplopen tot EUR 111 miljoen. De bijdrage van het Rijk is bestemd voor rijksdoelen op gebied van landbouw, natuur en water. Daarmee is niet voor alle doelen uit het Reconstructieplan rijksgeld beschikbaar, maar wel voor de belangrijkste pijlers van het plan.

Met het tekenen van de overeenkomst is op dinsdag 6 juli de uitvoering van de Reconstructie Noord- en Midden-Limburg officieel gestart. In totaal vergt de uitvoering in twaalf jaar tijd bijna EUR 1 miljard aan investeringen. Voor de eerste vier jaar komt er naar verwachting in totaal EUR 262,5 miljoen beschikbaar. Naast het rijksgeld levert de Provincie Limburg een bijdrage van zo'n EUR 73 miljoen, de waterschappen EUR 18 miljoen en gemeenten bijna EUR 20 miljoen. Er is EUR 37 miljoen aan EU-gelden te verwachten. De rest van de investeringen komt uit de private sector.

Bloeiende toekomst
'De Reconstructie betekent een megaklus voor dit gebied, maar biedt juist ook ruimte voor duurzame keuzes. De keuzes die in het Reconstructieplan zijn vastgelegd hebben een breed draagvlak in de regio en zijn daarom de beste garantie voor een bloeiende toekomst', zei gedeputeerde Ger Driessen (thema Ruimte voor Limburg), die samen met LNV-minister Cees Veerman bij kasteel Groot Buggenum in Grathem een symbolische 'Reconstructieboom' plantte.

Belangen
'De Reconstructie is een eenmalige kans om evenwicht tot stand te brengen in de regio, rekening houdend met veel verschillende belangen. Al die verschillende belangen hebben één ding gemeen: het gaat om de belangen van bewoners en gebruikers van dit gebied', aldus Driessen. Hij verklaarde ook de keuze voor de 'Reconstructieboom' een langlevende walnotenboom met de naam 'Broadview', zo symboliserend de visie die aan de basis heeft gelegen van de Reconstructie. De integrale aanpak die de Reconstructie altijd heeft beoogd is met deze bestuursovereenkomst immers werkelijkheid geworden.

Landbouwdoelstellingen
In de eerste vier uitvoeringsjaren (2004-2007) is er voor landbouwprojecten EUR 97 miljoen beschikbaar. Dat geld is via landinrichting vooral bestemd voor functiewijziging en verbetering van de structuur van de intensieve veehouderij en de grondgebonden landbouw, inclusief extensivering daarvan. Ook kennis en innovatie vormt een speerpunt binnen deze bijdrage. In de milieusfeer vormt de reductie van ammoniakemissie en de aanpak van stankhinder in de nabijheid van kernen een speerpunt. Voor deze landbouwgerelateerde milieuprojecten is nog eens EUR 9 miljoen beschikbaar.

Natuur
Het budget voor natuurdoelen bedraagt t/m 2007 EUR 92 miljoen. Die investeringen zijn vooral gericht op de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en robuuste verbindingen. Ook het wegnemen van hindernissen en knelpunten in deze gebieden behoren hiertoe. De ambitie is om deze doelen grotendeels te verwezenlijken via agrarisch en particulier natuurbeheer.

Water
Voor waterprojecten zal de eerste vier jaren EUR 48 miljoen beschikbaar zijn. Die zijn vooral gericht op verbetering van waterconservering en verdrogingsbestrijding. Daarbij is de aandacht specifiek gericht op beken met een ecologische functie. Een belangrijke bijdrage hieraan leveren de beide waterschappen door hun inzet voor beekherstel.

Overige
Projecten die landschap, cultuurhistorie, recreatie en toerisme, wonen, werken en leefbaarheid ten goede komen horen niet tot de rijksdoelen voor de Reconstructie. Dat geldt ook voor natuur buiten de EHS en robuuste verbindingen. Deze doelstellingen vallen wél onder het Reconstructieplan. Andere overheden en de particuliere sector dragen de kosten van projecten op deze terreinen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit