Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Voortgang Werkgroep Bestuurlijk Financiële Verhoudingen Nederlandse Antillen

Voortgang Werkgroep Bestuurlijk Financiële Verhoudingen Nederlandse Antillen

6 juli 2004

Willemstad - De Werkgroep Bestuurlijke en Financiële Verhoudingen Nederlandse Antillen (BFV) heeft haar interim-rapport officieel, tijdens het bezoek van Minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties dhr. De Graaf, begin juli aangeboden aan zowel de genoemde minister als aan zijn ambtgenoot in de Nederlandse Antillen, dhr. mr. R. Gibson. Het rapport geeft een zicht op de voortgang van het proces tot heden.
---

Het traject is verdeeld in vier fasen: analyse, vaststelling van uitgangspunten, uitwerking op hoofdlijnen en opstellen van het eindrapport. Het traject loopt conform schema; momenteel is de groep bezig met de analyse-fase. De werkgroep heeft van alle eilandgebieden zelf-analyses ontvangen, die nu besproken worden. Deze analyses worden, ter verbreding van het draagvlak in het proces, medio juli aangevuld met een analyse van beoordelingen van stakeholders op alle eilanden, zoals de werkgevers- en werknemersorganisaties, de NGO's en andere belangengroeperingen. Volgende week zal de Werkgroep op alle eilanden overleg plegen met reeds genoemde organisaties, die reeds een vragenlijst hebben ontvangen. Tijdens dit werkbezoek zal ook het interim-rapport eveneens officieel worden aangeboden aan de Bestuurscolleges van de eilandgebieden.

Het Interim-rapport bevat enkele voorlopige bevindingen en voorlopige uitgangspunten. Deze voorlopige bevindingen en uitgangspunten zijn als volgt:

* De Eilanden blijven deel uitmaken van het Koninkrijk en het Nederlanderschap staat niet ter discussie;
* De dubbele bestuurslaag verdwijnt; nader te bepalen instellingen en samenwerkingsverbanden blijven gehandhaafd respectievelijk worden ontwikkeld.
* Maatwerk per eiland is gewenst in de bestuurlijke en financiële verhoudingen onderling, met Nederland, en met het Koninkrijk;
* Alle bestaande Koninkrijkstaken worden gehandhaafd. Een grondige herorientatie is nodig op de rol van het Koninkrijk. De positieve kanten daarvan, zowel bestuurlijk als maatschappelijk, moeten worden versterkt. Nederland en het Koninkrijk moeten sterker van elkaar worden onderscheiden;
* De nieuw te ontwikkelen bestuurlijke en financiele verhoudingen moeten garanties bieden voor goed bestuur, goed financieel bestuur, onafhankelijke rechtspraak, naleving van mensenrechten, nakoming internationale verplichtingen, eenvormige basiswetgeving op alle eilanden, een adequate handhaving en toezicht. Het Koninkrijk ontwikkelt standaards voor goed bestuur;
* Veranderingen in de structuur dienen gepaard te gaan met ingrijpende verbeteringen in de bestuurskracht (mensen/middelen) en in basis processen van het bestuur, zoals de begroting en rekening.

De werkgroep zal medio juli a.s. de analyse- en uitgangspunten-fase afronden, waarna direct begonnen zal worden met de laatste fase t.w. uitwerking en eindadvisering. De werkgroep behoeft zich in haar eindadvisering niet te beperken tot de kaders van het Statuut.

Op basis van de huidige planning zal het eindadvies op 1 oktober a.s. worden geleverd.
---

---

---

---