Ingezonden persbericht


Persbericht 6 juli 2004

Initiatiefgroep Kennis en Innovatie Zuid-Nederland werkt aan marktgestuurd agro-kennisnetwerk in Zuid-Nederland

Een initiatiefgroep van provincie Limburg, de kennisinstellingen WUR (Wageningen Universiteit & Researchcentrum) en PTC+ (Practical Training Centre) en de landbouworganisaties ZLTO en LLTB heeft de intentie uitgesproken een marktgestuurd kennisnetwerk voor de agro- en food-sector in Zuid-Nederland te ontwikkelen. Het doel van dit kennisnetwerk is de kennisuitwisseling effectiever en efficiënter te maken en de innovatieve kracht te vergroten. Essentieel hierbij is dat kennisuitwisseling tussen ondernemende agrariërs en marktorganisaties veel doelgerichter gaat verlopen.

De partners in de initiatiefgroep en het beoogde kennisnetwerk gaan samenwerken in kennisdoorstroming en kennisuitwisseling. Zij zijn ervan overtuigd dat kennis door samenwerking en nadere afstemming van kennisactiviteiten, sneller en beter wordt benut. Bovendien kan efficiënter gebruik worden gemaakt van alle onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten. Voor de samenwerkende partners is de grootste uitdaging en ambitie, dat het kennisnetwerk qua functioneren en structuur direct in kan spelen op de marktvraag en de marktorganisaties. Daarom streven de partners in de initiatiefgroep ernaar hun kennisactiviteiten preferent op elkaar af te stemmen.

Marktgestuurd kennisnetwerk
De partners in de initiatiefgroep zijn overeengekomen een plan te maken voor de opzet en inrichting van een marktgestuurd kennisnetwerk in Zuid-Nederland dat per 1 januari 2005 operationeel kan starten. Binnenkort worden enkele kennispilots in de veehouderij en de tuinbouw gestart die inzicht geven in de mogelijkheden voor een effectievere kennisuitwisseling voor agrarische ondernemers en marktorganisaties. De initiatiefgroep streeft ernaar dat andere kennisinstellingen zich aansluiten bij dit initiatief. De komende periode richt de initiatiefgroep zich daarbij vooral op mogelijkheden in Zuid-Nederland.

Noot voor de pers: voor informatie M. Venner, woordvoerster, telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36

---- --