Ingezonden persbericht


IBM zomerkamp brengt technologie dichter bij brugklasmeiden

Minder dan 10% van de meisjes in voortgezet onderwijs kiest voor technische richting

Amsterdam, 6 juli 2004 - Voor de derde keer organiseert IBM Nederland een technologiekamp voor brugklasmeiden. Het EXITE kamp (Exploring Interests in Technology en Engineering) heeft als doel om meisjes te interesseren voor techniek en automatisering. Dit gebeurt door de nadruk te leggen op praktische toepassingen van de techniek en de relatie te laten zien met andere gebieden in de maatschappij. Van 12 juli tot 16 juli vindt het kamp plaats op het hoofdkantoor van IBM in Amsterdam.

Uit onderzoek van Axis en VHTO (Technomonitor 2003) blijkt dat meisjes best geĂŻnteresseerd zijn in techniek als er ook een relatie wordt gelegd naar niet-technische c.q. sociale componenten. De keuze voor techniek bereikte in het schooljaar 2002/2003 wederom een dieptepunt. Minder dan 10 procent van de meisjes kiest voor een technische richting:


- Op het VMBO is de deelname aan de sector Techniek sterk gedaald. Zowel jongens als meisjes kozen minder voor Techniek. Het aandeel van meisjes is sterker gedaald van 7% (2000/2001) naar 4% in (2002/2003)


- De keuze voor Natuur en Techniek profiel op het havo neemt de afgelopen jaren zowel in aantal als percentueel af. Het aandeel meisjes bij dit profiel is in de afgelopen jaren gedaald van 12,3% (2000/2001) naar 8,7% (2002/2003).


- Op het VWO is het aandeel meisjes gedaald van 19.2% (2000/2001) naar 16.3% (2002/2003).

(Bron: HTO barometer; Meisjes, vrouwen en techniek, Axis).

Met het EXITE kamp probeert IBM hierin verandering te brengen. Meisjes uit de brugklas of de tweedeklas HAVO/VWO leren hier hoe leuk en spannend techniek kan zijn. IBM hoopt dat de deelneemsters zo anders gaan aankijken tegen techniek.

Blanche Wijsenbeek, projectleider ICT en van het IBM EXITE kamp 'IBM maakt zich hard voor innovatie. Een duurzame samenleving kan volgens ons niet zonder innovatie en hoogopgeleide technische mensen zijn daarbij essentieel. Daarom investeren wij door projecten als het EXITE kamp, het Kidsmart-project, de alliantie met Jet-Net in nieuwe generaties."

Over Exite kamp
De EXITE kampen vinden in 37 landen plaats, sinds twee jaar ook in Nederland. Wereldwijd doen dit jaar meer dan duizend meisjes mee. In Nederland gaat het om zo'n 30 scholieren. Zij zijn hoofdzakelijk afkomstig van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam en het Comenius College in Amsterdam. Op het programma van de verschillende kampen staan talloze technische uitdagingen. Afhankelijk van het kamp kunnen de meisjes PC's demonteren, zaklantaarns en brandblussers bouwen die werken op spierkracht en eigen films ontwikkelen en produceren met digitale apparatuur. Ook verkennen ze technologie voor weersvoorspellingen, doen ze forensische experimenten en leren ze in projectgroepen constructies met technisch Lego ontwikkelen. De Nederlandse meiden zullen onder andere PC's demonteren en met technisch Lego aan de slag gaan.

De begeleiding is in handen van vrijwilligers van IBM, Business Partners en van HBO-stagiaires. Alle kosten zijn voor rekening van IBM. IBM overweegt in 2005 een tweede Nederlandse EXITE kamp op te starten in Almere. Dit in navolging van het succes dat het kamp in de afgelopen twee jaar vormde.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het EXITE-kamp of een bezoek brengen? Neem dan contact op met:

Etta Pouw
IBM Nederland N.V.
Communications
Johan Huizingalaan 761
1066 VH Amsterdam
Tel: 020 513 4228
Fax: 020 617 7600