GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 6 juli 2004 16:41
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vendrik en Vos willen nadere regels tegen verloedering notarissen

( 6 juli 2004)

Kamervraag

Kees Vendrik en Marijke Vos stellen schriftelijke vragen aan minister Donner van Justitie over notarissen die provisieafspraken maken. In de Netwerkuitzending van gisteren en Het Financieele Dagblad van vanochtend staan alarmerende berichten over een aantal notarissen die mogelijkerwijze niet onafhankelijk hun beroep uitoefenen. Er lopen tuchtrechtzaken tegen notarissen die provisieafspraken zouden hebben gemaakt met 'vaste afnemers' van notariële producten. De Nijmeegse hoogleraar notarieel recht Martin-Jan van Mourik sprak zelfs van 'verloedering' in het notariaat. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is inmiddels druk doende om de notarissen in het gareel te houden. Zonder afbreuk te willen doen aan deze initiatieven, achten Vendrik en Vos het wenselijk dat minister Donner met wetgeving komt om te garanderen dat elke cliënt die noodgedwongen aangewezen is op de diensten van een notaris verzekerd is van onafhankelijke dienstverlening. Andere financiële dienstverleners, zoals de accountants, zijn al langere tijd onderworpen aan wettelijke bepalingen die de onafhankelijkheid waarborgen.

Schriftelijke vragen van de leden Vendrik en Vos (beiden GroenLinks) aan de minister van Justitie inzake toezicht op notarissen


1. Kent u de berichten dat er aanwijzingen zijn dat de onafhankelijkheid van notarissen door verkapte provisieregelingen in het geding is?


2. Deelt u de opvatting van hoogleraar Notarieel recht Van Maurik dat er met betrekking tot de integriteit van notarissen op dit moment gesproken kan worden van 'verloedering'? Zo niet, waarom niet?


3. Kunt u aangeven of het aantal tuchtzaken tegen notarissen waarin verkapte vormen van provisie worden betaald aan partijen die klanten doorsturen in de laatste jaren is toegenomen? Kent u provisieafspraken tussen notarissen en derden? Vindt u dat notarissen die provisieafspraken bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie melden in aanmerking moeten komen voor een soort clementieregeling? Zo ja, waarom?


4. Vindt u dat het ontwikkelen van een checklist voor notarissen voldoende waarborgen biedt voor het garanderen van een onafhankelijk notariaat? Zo nee, bent u bereid om nadere (wettelijke) garanties te ontwikkelen voor de onafhankelijke notariële dienstverlening? Zo nee, waarom niet?


5. Op welke wijze gaat u bevorderen dat notarissen die zich hebben laten fêteren of zelf anderen fêteren gesanctioneerd worden?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -