Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 6-7-2004

Ziekenhuizen gaan extra zorg leveren

Ziekenhuizen gaan tot en met 2007 meer zorg leveren binnen hetzelfde budget. Volgend jaar is daarmee een bedrag gemoeid van EUR 120 miljoen, in 2006 en 2007 gaat het om EUR 240 miljoen. Deze bedragen gelden voor algemene en academische ziekenhuizen. Dat is afgesproken in het prestatiecontract `Groei door doelmatigheid', dat minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, voorzitter Joan Leemhuis-Stout van de NVZ vereniging van ziekenhuizen en vice-voorzitter Mike Leers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op 6 juli hebben getekend. Groei door doelmatigheid betekent dat de prijs per eenheid product daalt en dat de opbrengst hiervan beschikbaar komt voor productiestijging.

Het initiatief voor het prestatiecontract is genomen door de NVZ. De ziekenhuizen dragen hiermee uit eigen beweging bij aan de beheersing van het begrotingstekort, volgens de in Europees verband afgesproken norm. Voorzitter Leemhuis van de NVZ spreekt van een doorbraak: "We laten zien dat we hiermee in twee opzichten onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Aan de ene kant zorgen we ervoor dat de noodzakelijke groei van de patiëntenzorg niet in het geding komt, anderzijds dragen we bij aan de financiële doelstellingen van de regering."

Door de toenemende vraag hebben ziekenhuizen in 2003 EUR 105 miljoen meer zorg verleend dan was geraamd. In 2004 gaat het naar verwachting om een extra bedrag van EUR 240 miljoen. In de periode tot en met 2007 neemt het zorgbudget per jaar met 2,7 procent toe om de toenemende vraag als gevolg van demografische ontwikkelingen te kunnen opvangen. De extra productie die de ziekenhuizen in deze periode boven op deze groei gaan leveren (1,15 procent in 2005, 2,3 procent in 2006 en 2007) is mogelijk door maatregelen op het gebied van doelmatigheid. Deze maatregelen vloeien onder meer voort uit het programma Sneller Beter, waarin het Ministerie van VWS, de NVZ en de Orde van Medisch Specialisten samen optrekken, en sluiten aan bij verbeteringen die ziekenhuizen de afgelopen jaren al hebben gerealiseerd.

De extra productiestijging zal niet voor alle ziekenhuizen even groot zijn. Instellingen die in het verleden al doelmatiger zijn gaan werken, worden relatief ontzien. Het criterium hierbij is dat in deze ziekenhuizen patiënten korter worden verpleegd dan gemiddeld.

In het prestatiecontract is vastgelegd dat de overheid - ook in financieel opzicht - verantwoordelijk is voor onderwijs en opleidingen. Uitvloeisel van dit principe is dat de overheid primair verantwoordelijk is ervoor zorg te dragen dat er uiterlijk 1 januari 2006 een opleidingsfonds komt, zodat ziekenhuizen in de toekomst kunnen blijven beschikken over voldoende en gekwalificeerd personeel. Dit zal leiden tot een eenmalige aanpassing van de budgetten op een nader overeen te komen wijze. Voor 1 juli 2005 maken partijen afspraken over onderwijs en opleidingen, en over inhoud en financiering van de beschikbaarheid van acute, complexe en dure zorg.

Daarnaast zijn afspraken gemaakt over beperking van administratieve lasten. De overheid verplicht zich ertoe de maatregelen die in het regeerakkoord zijn opgenomen en maatregelen die de commissie-De Beer heeft voorgesteld uiterlijk in 2007 in te voeren. De financiële resultaten hiervan zullen transparant worden gemaakt en voor de branche beschikbaar blijven. Ook is in het contract afgesproken dat de invoering van nieuwe wetgeving niet mag leiden tot een verhoging van administratieve lasten.

Tijdens de looptijd van het prestatiecontract zal de bekostiging van ziekenhuizen veranderen van het huidige Functiegerichte Budgetteringssysteem naar een systeem op basis van Diagnose Behandelings Combinaties (DBC's). Omdat de invoering van deze DBC's stapsgewijs plaatsvindt, zullen het ministerie, de NVZ en ZN vóór 1 september 2005 afspraken maken over een nadere invulling van de overeenkomst vanaf 1 januari 2006.