FNV

De Waal: "Schraven moet op vakantie"

"Tegen werkgeversvoorzitter Schraven zou ik willen zeggen: Ga nou 'ns met vakantie. Ga naar je zeilboot, drink een glaasje wijn en vraag je zelf dan nog eens af: zou ik dit een ander ook gunnen. " Aldus FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in een eerste reactie op het plan "Nederland moet actiever". Daarin stelt VNO-NCW o.a. een 40-urige werkweek voor en verlaging van het minimumloon.

De Waal: "Bijna alles in dit plan is opgebakken koek. Het maakt ook duidelijk wie de souffleurs van het kabinet Balkende/Zalm zijn. Het demasqué is compleet. Zo'n voorstel om de mensen langer te laten werken voor minder geld, is natuurlijk al 100 jaar de natte droom van elke werkgever. Daar zullen wij niet aan meewerken."

Het voorstel om het minimumloon te verlagen vind de FNV-voorzitter onbegrijpelijk. "Ook dat is een oud verhaal en wat ik dan vreemd vindt is, dat ze zoiets voorstellen terwijl ze in de CAO altijd meer willen betalen dan het minimumloon."

Ook het pleidooi voor lastenverlichting verwijst De Waal naar de prullenmand: "Dat kun je misschien doen als je Schwarzenegger heet en in Californie woont. Maar wij hier in Nederland willen belastinggeld om te gebruiken voor mooie dingen als gezondheidszorg, onderwijs en een goede infrastructuur."

De conclusie van de FNV: VNO-NCW kan beter een voorbeeld nemen aan de werkgeversvereniging AWVN die vandaag met FNV Bondgenoten een plan presenteert om slimmer te werken, zodat de arbeidsproductiviteit omhoog gaat.

6 juli 2004