Ingezonden persbericht


Victorie voor borstvoeding begint in Eindhoven

Design Academy doorbreekt taboe met prijswinnende ontwerpen kolfruimte

Eindhoven, dinsdag 6 juli 2004 Studenten van Design Academy Eindhoven laten zien dat je op ieder werkplek een kolfruimte kunt creëren. In het kader van een door het Voedingscentrum uitgeschreven designwedstrijd presenteerden de studenten dinsdagmiddag 6 juli ontwerpen van mobiele kolffaciliteiten en andere producten die de combinatie van werk en borstvoeding eenvoudiger maken. Els Borst - voorzitter van de jury - maakte de winnaar bekend. Het ontwerp mama-unit van Linda Bos ontving de eerste prijs in de categorie kolffaciliteit . In de categorie producten die de combinatie borstvoeding en werk bevorderen ontvingen Daan Slach en Leonie Janssen de eerste prijs voor het B-relax kolfapparaat . Beide ontwerpen werden door de jury als doordacht en sympathiek betiteld. Els Borst was ook enthousiast over de overige ontwerpen: Creativiteit en empathie spreekt uit alle ontwerpen. Er komt uit naar voren dat er geen enkel taboe bestaat bij deze studenten waar het kolven en borstvoeding betreft. De victorie voor borstvoeding begint hier op Design Academy Eindhoven.

De ontwerpen

Studenten van Design Academy Eindhoven hebben zich grondig ingeleefd in het onderwerp borstvoeding en werk met als resultaat verrassende, creatieve en functionele producten. Ze dragen eraan bij dat werkende moeders zich letterlijk en figuurlijk op hun werk kunnen terugtrekken om zo de rust te creëren die nodig is om te kolven of te voeden. Aspecten als drempelverlaging, privacy, comfort en humor zijn terug te vinden in de verschillende ontwerpen. Het ontwerp van Linda kenmerkt zich door praktische uitvoerbaarheid, het respect voor de rol van de werkgever én werknemer . Het is uitgewerkt tot in detail en zelfs met de logistiek is rekening gehouden. De B-relax van het duo Daan en Leonie werd door Els Borst een sympathiek geval genoemd. De vrouwvriendelijkheid en mooie vormgeving is opmerkelijk.

De campagne

De ontwerpwedstrijd maakt onderdeel uit van Borstvoeding & werk , het thema 2004 in de campagne Borstvoeding verdient tijd van het Voedingscentrum. De wedstrijd heeft als doel de combinatie borstvoeding en werk onder de aandacht te brengen van werkgevers.

Terugkeer naar het werk is voor vrouwen een belangrijke reden om vroegtijdig met borstvoeding te stoppen, ondanks wetgeving die het mogelijk moet maken om te voeden of te kolven op de werkplek. Deze wetgeving is bij moeders vaak niet bekend. Recent onderzoek van het Voedingscentrum wijst uit dat ook ruim 70% van de werkgevers niet op de hoogte is van het bestaan van wet- en regelgeving en hieruit voortvloeiende verplichtingen om borstvoeding en werk mogelijk te maken. Door eerder dan zes maanden te stoppen met borstvoeding, profiteren kind en moeder niet optimaal van de gezondheidseffecten van borstvoeding. Voor de werkgever betekent dit onder andere meer (ziekte)verzuim van de moeder op korte en langer termijn.

Het Voedingscentrum ontvangt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidie om het onderwerp onder de aandacht te brengen van werkgevers. De ontwerpen worden gebruikt als ludieke drager voor het informatietraject richting werkgevers. De campagne Borstvoeding verdient tijd wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De jury

De deskundige jury - met als voorzitter Els Borst-Eilers, oud-minister VWS en destijds opdrachtgever van de campagne Borstvoeding verdient tijd heeft het ontwerpproces van het begin af aan digitaal gevolgd om vervolgens na de presentaties van de studenten tot de keuze van de winnende ontwerpen komen. De jury bestond uit Yvonne van Sluys (Voedingscentrum), Natassia Jacobs (Design Academy), Carolien Frenkel (VNO/NCW), Hanneke Jukema (Delta Lloyd), Carole Sombroek (FNV) en Pauline van Berkel (Samenwerkende BorstvoedingOrganisaties). Ieder jurylid heeft vanuit de specifieke eigen discipline soms ook vanuit eigen ervaring - de inzendingen beoordeeld.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezond en veilig eten.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/