Rabobank Nederland

Rabobank stimuleert innovaties van jonge ondernemers Rabobank Nederland, 06/07/2004 14:41
---

Vandaag zijn de nominaties bekend gemaakt voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2004. Eén van deze jonge genomineerde ondernemers wint de hoofdprijs van max. 50.000. Op 16 september reikt Rabobank-bestuursvoorzitter Bert Heemskerk in het bijzijn van SER-voorzitter Herman Wijffels de prijzen uit.

"Innovatie moet in Nederland die aandacht krijgen die zij verdient omdat dit van belang is voor de Nederlandse economie en samenleving. Als marktleider in het mkb en de agrarische sector vinden wij het niet meer dan vanzelfsprekend om het belang van innovaties uit te dragen. Het ligt natuurlijk ook in onze oorsprong opgesloten om ondernemerschap en innovatie te stimuleren", vertelde Bart Jan Krouwel, directeur Duurzaamheid & Maatschappelijke Innovatie Rabobank en voorzitter van de beoordelingscommissie.

De genomineerden zijn: - de heren H.A. Beekhuis en J. Beekhuis - Leersum Ovotrack: tracking- en tracingsysteem voor eieren; - dhr. M. van Kempen - Leunen Innovatieve varkensstal met onmiddellijke mestscheiding; - dhr. J.R.W. Bongers - Ell Brickbuilding: bouwmethode voor spouwmuren; - de heren B.P.M. van Raaij, J.S. Greidanus, H.J. Faber, A.M. van Driel - Delft Donny: pre-paid doneren aan de kassa; - de heren G.G.C. Lommen, E.G.J. Lommen, B.L.J. Wijnen - Someren Geluidsreducerende tegellijm in combinatie met legwijze vloertegels.

"Deze prijs betekent voor het Nederlandse innovatietalent een extra stimulans om daadwerkelijk kansrijke ideeën te verwezenlijken", aldus Bart Jan Krouwel. De Herman Wijffels Innovatieprijs wordt in 2004 voor de derde keer uitgereikt. De hoofdprijswinnaar ontvangt een bedrag van max. 50.000, de tweede prijs bedraagt max. 37.500, de derde prijs max. 25.000. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs van max. 5.000,- beschikbaar. Met dit geld kan het prijswinnende idee worden gerealiseerd of verder worden uitgebouwd. De Herman Wijffels Innovatieprijs is daarmee een directe ondersteuning van grensverleggend duurzaam ondernemerschap.

De landelijke jury bestaat uit: - mw. prof. dr. J.M. Cramer (hoogleraar milieu-management en consultant); - M. ten Houten (oprichter van Ilse Media Group); - drs. J.C. Oosterwijk (directeur/eigenaar Eastwick Holding BV en The Body Shop Benelux BV); - mw. Prof. dr. A.J.M. Roobeek (hoogleraar strategie en transformatiemanagement Universiteit Nijenrode); - ir. J.H.W. Schuttenbeld (algemeen directeur Ter Leeringh BV); - prof.dr.ir. A.A. Dijkhuizen (voorzitter raad van bestuur Wageningen Universiteit en Researchcentrum); - prof.dr.ir. M.J.M. Tielen (lid raad van commissarissen Rabobank Groep); - drs. H. Heemskerk (voorzitter raad van bestuur Rabobank Groep).

Voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2004 konden jongeren tot 36 jaar zich inschrijven via hun lokale Rabobank. Het gaat om ondernemers die duurzame innovatieve producten, diensten of processen ontwikkelen of een verfrissende visie hebben op ondernemerschap.

De prijs is in het leven geroepen om de doelstelling van het Herman Wijffels Fonds te realiseren. Dit fonds werd in 1999 opgericht bij het afscheid van de heer Herman Wijffels als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland. Het doel van het fonds is het verlenen van ondersteuning aan initiatieven die het coöperatief en maatschappelijk verantwoord ondernemen van en door jongeren bevorderen.