Productschap Margarine


06.07.2004

Importaanmeldingen voor veterinaire controle voortaan elektronisch

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft het vanaf maandag 5 juli mogelijk gemaakt levende dieren en dierlijke producten vanuit niet-EU-landen te importeren via elektronische aanmelding.

Dierlijke producten moeten bij import in de Europese Gemeenschap veterinaire controles ondergaan. Het importeren is alleen toegestaan via erkende buitengrensinspectieposten (BIP's) in Nederland. De VWA introduceert samen met de Douane een nieuwe applicatie, waardoor het voor bedrijven nu mogelijk wordt partijen elektronisch aan te melden voor veterinaire controle. Daarnaast ontvangen de bedrijven ook elektronisch de berichten over de resultaten van de controle.

Voor waren zijn geen beperkingen in de keuze van toepassing waar zij mogen worden vrijgegeven voor verhandeling binnen de EU. Voor veterinaire producten geldt echter dat deze uitsluitend via zogenaamde "Buitengrens Inspectie Posten" (BIP's) mogen worden ingevoerd. BIP's zijn de invoerpunten voor veterinaire producten zoals die in Europese wetgeving zijn beschreven.

De controle op de invoer van veterinaire producten, (producten van dierlijke oorsprong) is een wettelijk taak die opgedragen is aan de VWA/RVV. Alle partijen veterinaire producten worden op basis van uitgebreide en gedetailleerde Europese voorschriften gecontroleerd, zodra een partij op het grondgebied van de EU wordt aangevoerd. Dit wordt het zogenaamde 'buitengrenstoezicht' genoemd. Vrijmaking van de partij is dus geen voorwaarde om toezicht te mogen uitoefenen: de feitelijke aanwezigheid van een partij op Nederlands grondgebied is voldoende voor de VWA/RVV om daadwerkelijk toezicht uit te oefenen. In principe wordt elke partij gecontroleerd. Hiervoor wordt volgens een vast tarief aan de importeurs een heffing opgelegd.

De nieuwe applicatie is samen met het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) opgezet. Ter gelegenheid van de invoering van deze applicatie wordt op dinsdag 6 juli een bijeenkomst gehouden in de Eurofrigo Delta Terminal in Rotterdam. De Secretaris - Generaal van het Ministerie van LNV, Drs. C.J. Kalden, en de directeur van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (VWA/RVV), Drs. A.M.W. Kleinmeulman, wonen deze bijeenkomst bij.

Bedrijven die hun partijen dierlijke producten elektronisch willen aanmelden voor veterinaire controle, dienen eerst een aanmeldingsformulier bij de RVV in te dienen.