Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Korte toespraak van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen, bij de ondertekening van het protocol van overdracht van het vogelrustgebied De Kreupel (IJsselmeer) aa

Dames en heren,

Laat ik eerst iemand bedanken die hier vandaag niet is, namelijk minister Veerman van Landbouw. Ik vind het erg sympathiek dat hij mij de eer gunt om hier vandaag de slothandeling te verrichten, terwijl De Kreupel toch echt een gezamenlijk project is. Volgende keer mag hij weer. En die belofte kan ik ook rustig doen, want de Samenwerkingsafspraak Veiligheid en Natte Natuur uit 2000 begint nu echt zijn vruchten af te werpen in de vorm van concrete projecten. Dit vogeleiland is er daar dus één van.

Als ik naar al die projecten kijk, lijken we in onze opzet te slagen om de beleidsdoelstellingen veiligheid en natte natuur met elkaar te combineren. De ene keer gaat het vooral de natte natuurkant op zoals hier. De andere keer overheerst het veiligheidsaspect wat meer. Wat ik nu zo opvallend vind, is dat we in een flink aantal gevallen ook nog andere doelen weten te bereiken dan alleen meer veiligheid of natuur. Ik denk bijvoorbeeld aan het project Delta Schuitenbeek, een gebied van 70 hectare dat binnenkort wordt opgeleverd. Daar verbeteren we ook de waterkwaliteit in het randmeer Nuldernauw door omleiding van voedselrijk water uit de Schuitenbeek via een moeras. Ik juich dat soort combinaties natuurlijk van harte toe.

Wat ik ook prachtig vind, is dat er in verschillende projecten werk met werk gemaakt wordt, waardoor we flink op de kosten besparen. U hebt zelf het goede voorbeeld gegeven door het zand dat vrijkwam bij de vaarwegverbetering Amsterdam-Lemmer te gebruiken voor De Kreupel. Uiteindelijk heeft dat een kostenbesparing van zon 7 miljoen euro opgeleverd. Of anders gezegd: dit project is ruim een derde goedkoper uitgevallen door een slimme en kostenbewuste manier van werken. Dat zien we niet zo vaak op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. En het mooie is: we hebben het hier niet over een incident, want in de projecten rond de IJsselmonding bij Kampen en de Natte As tussen Gelderland en Flevoland gebeuren soortgelijke dingen. Zuinigheid met vlijt bouwt dus niet alleen huizen als kastelen, maar ook parels van veilige en natte natuur.

Zo meteen zullen de heren Prins en Vriesman eerst het protocol van overdracht ondertekenen. En dan na het officiële gedeelte snel de boot op, want ik ben heel benieuwd wat we zo op het eiland gaan zien. Als ik het goed begrijp, is het voor het eerst en het laatst dat zon grote groep mensen het eiland betreedt. Na vandaag is De Kreupel echt een vogelparadijs en een oase van rust, en dat is maar goed ook, want daar hebben we het in dit geval ten slotte allemaal voor gedaan.

Dank u wel.