Technologie Stichting STW

6 juli 2004

TNO, NWO en STW gaan innovatieve bedrijven helpen

De kennisinstellingen TNO, NWO en STW gaan startende en bestaande kleine bedrijven helpen om onderzoeksresultaten marktrijp te maken. Het initiatief, naar Amerikaans voorbeeld, moet de innovatiekracht in Nederland versterken en zorgen dat publieke kennisinstellingen broedplaatsen worden voor ondernemend talent.

De aanpak van NWO, STW en TNO versterkt de samenwerking tussen de publieke kennisinstellingen en bedrijven. Daarbij vergroot de innovatiekracht van de publieke sector en worden kennisinstellingen broedplaatsen voor onderzoekend en ondernemend talent.

Het initiatief volgt de ontwikkelingen van de Europese Commissie en het Ministerie van Economische Zaken en staat hoog op de agenda van het Innovatieplatform. Het is de bedoeling dat het initiatief landelijk navolging krijgt.

Naar Amerikaans voorbeeld TNO, NWO en STW baseren hun initiatief op het succesvolle Amerikaanse Small Business Innovation Program (SBIR). Dat programma verplicht Amerikaanse overheidsinstanties om minimaal 2,5 procent van hun onderzoeksbudget aan te besteden bij kleine en middelgrote bedrijven. De bedrijven maken samen met de kennisinstellingen risicovolle, commercieel interessante onderzoeksideeën marktrijp.

Scouten naar kansen NWO's Technologiestichting STW zal jaarlijks drie procent (1,3 miljoen euro) van haar onderzoeksbudget aanwenden voor de activiteiten. Met het geld kunnen elk jaar vier à vijf projecten de markt op. TNO investeert in 2004 een miljoen euro. Dit bedrag kan in 2005 verder oplopen.

TNO en STW gaan hun onderzoeksprogramma's vroegtijdig screenen op commercialiseerbare kennis. Daarnaast gaan de instellingen investeren in onderzoek naar technologische en commerciële haalbaarheid. Ook investeren ze in een prototypefase. TNO en STW creëren start-ups en trekken ondernemers aan in het gehele proces van onderzoek en ontwikkeling.

Nadere informatie: Gerjan Oldeman (TNO) t: +31 (0)15 269 49 27, g.oldeman@stp.tno.nl Wouter Segeth (STW) t: +31 (0)30 600 12 85, w.segeth@stw.nl
---

TOP Laatste wijziging: 07-07-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl