COC Nederland


Eindelijk kans op principiële uitspraak rechter

06-07-2004 Gemeenteraad Leeuwarden houdt de rug recht en wil ontslag ambtenaar Eringa.

Het besluit van de gemeenteraad van Leeuwarden om niet akkoord te gaan met het voorstel van B en W om ambtenaren van de burgerlijke stand toe te staan te weigeren homoparen te trouwen, is uitstekend nieuws voor de homobeweging.

Henk Beerten, voorzitter COC Nederland:
Dit besluit van de gemeenteraad toont aan dat men, ondanks druk van het College, de rug recht heeft gehouden. Men kiest voor de rechten van homoparen om niet gediscrimineerd te worden. De uitspraak biedt bovendien uitzicht op een principiële uitspraak van de rechter. Mevrouw Eringa is nu aan zet. Als ze vindt dat ze in haar recht staat, moet ze nu naar de rechter gaan en om een uitspraak vragen. Het college moet nu de motie uitvoeren en mevrouw Eringa gewoon ontslaan.

Het lijkt erop dat het college nu weer een andere grond heeft gevonden om de motie niet uit te voeren, namelijk dat het te veel geld zou kosten om mevrouw Eringa te ontslaan. Praktische motieven wegen dan zwaarder dan het principe dat een ambtenaar van de burgerlijke stand gewoon zijn werk moet doen en alle paren moet trouwen die daar volgens de wet het recht toe hebben. Dus ook homoparen. Geen enkele ambtenaar hoeft dan een gloedvolle speech te houden. Alleen kijken of de papieren in orde zijn en of de handtekeningen op de juiste plaats staan is voldoende. Het paar kan zelf wel zorgen voor iemand die wel een mooie toespraak kan houden.

Het is belangrijk!
Voor ons, voor u en voor vele andere homo-en biseksuele mannen en vrouwen

http://www.syfilistest.nl

http://www.coc.nl/handicap

http://www.switchboard.nl

http://www.safeservice.nl

http://www.schorer.nl

©2004 COC Nederland Alle Rechten Voorbehouden.