Gemeente Wormerland


College Wormerland presenteert ombuigingsvoorstellen

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag 25 mei in een van hun wekelijkse vergaderingen een plan vastgesteld om het verwachte tekort om te buigen. Hier horen bezuinigingsvoorstellen bij voor een bedrag van 2 miljoen. Dit is ongeveer 10 % van de totale begrotingsomvang van de gemeente Wormerland.
De gemeenteraad bespreekt op 6 juli in een openbare vergadering de ombuigingsvoorstellen en besluit wel of geen goedkeuring te verlenen aan het plan of komt met alternatieven.

Financiële situatie

De financiële situatie van de gemeente Wormerland is al enige jaren zorgwekkend. Via incidentele meevallers lukt het elk jaar nog om de eindjes aan elkaar knopen, maar structureel is er een negatief meerjaren-perspectief. De bezuinigingstaakstelling bedroeg 1,7 miljoen. Op grond van de voorjaarsnota 2004 wordt het bezuinigingsbedrag structureel verhoogd met 300.000 en wordt 2 miljoen. De verhoging van het bedrag wordt onder andere veroorzaakt door een lagere algemene uitkering dan verwacht. De begroting 2005/ 2006 sluit met een verwacht tekort van circa 2 miljoen. In dit bedrag is rekening gehouden met de financiële gevolgen voor de gemeente van de verwachte afschaffing van het gebruikersdeel onroerendzaakbelasting (OZB), de maximering van het OZB- tarief ( 160.000) en een verhoging van de lasten voor beheerplannen openbare werken, waaronder het wegenbeheer ( 500.000). Met de provincie Noord Holland is afgesproken dat de baten en lasten met ingang van 2006 weer structureel in evenwicht moeten zijn.

Samenwerking

In de voorbereiding op het nu voorgestelde ombuigingsplan is van oktober 2003 tot en met april 2004 goed samengewerkt met behulp van een klankbordgroep bestaande uit leden van de gemeenteraad, wethouder financiën en medewerkers van de gemeente. Elke fractie is vertegenwoordigd in deze klankbordgroep. Tijdens de bijeenkomsten van de klankbordgroep zijn verschillende voorstellen om te bezuinigen ingebracht en berekend wat de financiële gevolgen ervan zijn.

De belangrijkste voorstellen
Hieronder worden de belangrijkste bezuinigingsvoorstellen uit het collegeplan genoemd:


- De personeelslasten van de ambtelijke organisatie worden teruggebracht met 250.000. Dit staat gelijk aan 4,5 tot 6 arbeidsplaatsen.


- De subsidies in het onderwijs voor vakonderwijs en schoolbegeleiding worden teruggebracht naar het niveau van de rijksvergoedingen ( 214.000).

- De bijdrage aan de regionale muziekschool wordt beëindigd ( 102.000).


- Door interregionale samenwerking wordt voor de bibliotheek een bezuiniging verwacht van
100.000.


- De tarieven voor leges van burgerzaken, bouwleges en begraafplaatsen worden kostendekkend gemaakt ( 175.000).


- Door het inzetten van reserves worden de kapitaallasten, die ten laste van de exploitatie komen structureel verlaagd ( 340.000).


- Onderzoek wordt ingesteld naar alternatieve belasting invoeren/ beleidswijziging binnen bestaande belasting/ verlaging kosten belastingen ( 140.000).


- Door de invoering van de nieuwe Wet Kinderopvang per 1 januari 2005 kan 62.000 bespaard worden.


- Voor de uitvoering Wet Voorziening Gehandicapten wordt een taakstellende bezuiniging van 50.000 opgelegd door onder meer het centraliseren van de indicatiestellingen AWBZ met ingang van 2005, maar ook door efficiënter met de middelen om te gaan.
- Taakstelling voor het beheer van openbare ruimte van 125.000.

- Op het beheer van buitensport-accommodaties wordt 50.000 bezuinigd.


- Het nieuwe subsidiebeleid dat momenteel in ontwikkeling is, krijgt een bezuinigingstaakstelling van 50.000 opgelegd.

De overige hier niet genoemde voorstellen bedragen per saldo 342.000 en bestaan onder andere uit het besparen op de uitgaven voor bijzondere bijstand, door het niet uitvoeren van specifieke projecten, een taakstelling voor het integraal huisvestingsplan onderwijs, het verlagen van huisvestingslasten en door het creëren van multi functionele accommodaties.

Politieke markt
Op zaterdag 26 juni 2004 wordt een politieke markt gehouden in het gemeentehuis van 10.00 tot 14.00. De bedoeling van deze markt is het draagvlak vanuit de bevolking en de belangengroeperingen te onderzoeken. De zes raadsfracties zijn op de politieke markt aanwezig met een stand om uw opvattingen en meningen over de voorstellen te vernemen. Vanzelfsprekend is ook het college van burgemeester en wethouders aanwezig.
Tenslotte spreekt de gemeenteraad zich uit over de ombuigingsvoorstellen in de openbare vergadering van 6 juli 2004.

Meer informatie
De ombuigingsvoorstellen liggen ter inzage in het gemeentehuis en zijn ook na te lezen op de website van de gemeente Wormerland: www.wormerland.nl.