Ingezonden persbericht


Utrecht, 6 juli 2004

Persbericht

Opvolger Wim Rietkerk kandidaat-lijsttrekker ChristenUnie

Roel Freeke uit Utrechtse Gemeenteraad

De Utrechtse éénmansfractie van de ChristenUnie krijgt na de zomer een nieuw gezicht. Roel Freeke die in 1998 als eerste vertegenwoordiger van toen nog RPF/GPV in de Utrechtse raad kwam stopt na de zomer met zijn raadswerk. Freeke heeft een opmerkelijke opvolger, de 63 jarige lijstduwer en oud-voorganger van de Jeruzalemkerk in Tuinwijk: Wim Rietkerk.

Al bij de samenstelling van de lijst in 2000 had Freeke aan het partijbestuur aangegeven niet voor een volgende raadsperiode beschikbaar te zijn. Vanuit zijn eigen ervaring in 1998 heeft hij daarbij aangegeven dat het niet wenselijk is dat de nieuwe lijsttrekker pas na de verkiezingen zitting kan nemen in de raad. Freeke: Het kost een jaar om je in te werken, werk dat je tijdens een verkiezingscampagne en de tijd daarna kan missen als kiespijn . De reeds beoogde wisseling van de wacht is met een half jaar vervroegd vanwege de recente gezinsuitbreiding in huize Freeke en de groei van het onderzoeks- en adviesbureau Jacques Necker waar Freeke mede-eigenaar van is.

Met Wim Rietkerk krijgt de Utrechtse raad een ervaren spreker en debatter in haar midden. Eind jaren tachtig was hij dicht bij een kamerlidmaatschap van de RPF, maar het ging telkens net niet door. In zijn huidige werksituatie kan hij de ruimte scheppen die nodig is om invulling te geven aan een passie die er al lang was.

De frappante verbintenis tussen Freeke en Rietkerk is dat Rietkerk mede verantwoordelijk is voor de politieke bewustwording van Freeke. Roel Freeke: In het begin van mijn studietijd in Utrecht dacht ik veel na over de invulling die mijn Christen-zijn in mijn leven moest krijgen. Ik besloot toen dat ik dat juist in de samenleving en in de politiek moest doen, en niet zozeer in de kerk. Wim Rietkerk heeft me destijds op dat spoor gezet.

Rietkerk is naar voren gekomen uit een procedure die onder leiding van het ChristenUnie-bestuur heeft plaatsgevonden. Alle kandidaten van de lijst uit 2000 zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin een profielschets voor de nieuwe lijsttrekker en opvolger is vastgesteld. Vervolgens is deze profielschets aan elkaar voorgehouden. Hieruit kwamen drie kandidaten waarmee het bestuur gesprekken heeft gevoerd. Het bestuur heeft de overtuiging dat Wim Rietkerk het beste aan de profielschets voldoet en zal hem ook voordragen aan de leden als lijsttrekker voor de verkiezingen in 2006.