Provincie Friesland

Persbericht van het Fries Milieu Overleg

Datum: 6 juli 2004

Veel tankstations voldoen niet
aan veiligheidsvoorschriften

De Friese Gemeenten hebben in samenwerking met het Bureau Milieuhandhaving Politie Friesland bij de tankstations in onze provincie de veiligheidsvoorschriften gecontroleerd. Hierbij is gebleken dat een groot aantal tankstations niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. De voorzitter van het Fries Milieu Overleg, gedeputeerde Baas is zeer verbaasd over deze uitkomst en maakt zich zorgen. Mevrouw Hafkamp, wethouder van de gemeente Leeuwarden, en voorzitter van de projectgroep deelt die bezorgdheid.

In het Fries Milieu Overleg is afgesproken dat bij alle 134 tankstations voor de aflevering van LPG in onze provincie voor 1 januari 2004 de (veiligheids) voorschriften zouden worden gecontroleerd. Gelijktijdig zou de bevoorrading van de LPG tankstations worden beoordeeld en diende de actualiteit van de risicokaart Fryslân te worden getoetst. De controles waren een vervolg op een landelijk initiatief waarmee werd beoogd het veiligheidsniveau rondom dergelijke installaties naar een hoger niveau te tillen.

De Friese gemeenten met LPG stations hebben in 2003, in samenwerking met het Bureau Milieuhandhaving Politie Friesland, alle LPG tankstations gecontroleerd. De controleactie is gecoördineerd door het Servicepunt Milieuhandhaving Fryslân. Alle exploitanten van de LPG tankstations zijn inmiddels geïnformeerd over de uitkomsten van deze gezamenlijke controleactie.

Dat het uitvoeren van deze controleactie nodig was is gebleken uit de resultaten van de uitgevoerde controles. Bij ca. 55% van de bedrijven werden de voorschriften overtreden, in 35% van de gevallen betrof dit "kernvoorschriften", voorschriften waarover aanvullende afspraken met de politie zijn gemaakt. Kernvoorschriften zijn voorschriften met een verhoogd milieurisico voor de omgeving. In twee gevallen is door de politie een proces verbaal opgemaakt. Voorschriften die veelvuldig werden overtreden, hadden betrekking op het beheer van de installaties (periodieke keuringen van de installatie), het toezicht op de aflevering, putten die in open verbinding stonden met de openbare riolering en het onvoldoende beschikbaar zijn van brandpreventieve voorzieningen.

Naast de feitelijke controles heeft 30% van de gemeenten gemeld dat de risicokaart van de Provincie Fryslân is gecontroleerd op actualiteit en heeft een zelfde percentage gemeenten de bevoorrading van de LPG stations tegen het licht gehouden.

Uit deze gezamenlijke controle is gebleken dat een groot percentage van de LPG tankstations (nog) niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Verder is gebleken dat de politie niet altijd over alle relevante overtredingen wordt geïnformeerd en is de bevoorrading van LPG stations niet door alle gemeenten beoordeeld. Gelet op de uitkomsten van de gezamenlijke controle is het de bedoeling een dergelijke actie later te herhalen.

Voorbeelden van overtreding van kernvoorschriften:
- het ontbreken van de goedkeuringsvereisten met betrekking tot het reservoir;
- het ontbreken van periodieke goedkeuringsvereisten met betrekking tot het reservoir en de ondergrondse leidingen;
- het beheer van een afleverinstallatie voor LPG wordt niet uitgevoerd door terzake geïnstrueerde personen;
- bij de zelf-tankstations het niet voldoen aan voorschriften, zoals het binnen handbereik kunnen afsluiten van de toevoer van LPG;
- niet geoorloofde openingen binnen een afstand van 15 m van het reservoir, het vulpunt of het aflevertoestel (bijv. kelderopeningen en putten die in open verbinding staan met de openbare riolering;
- het ontbreken van blustoestellen.

In het FMO zijn vertegenwoordigd: de 31 Friese gemeenten, Politie Fryslân Justitie, Wetterskip, Rijkswaterstaat, VROM-inspectie, Algemene Inspectie Dienst (ministerie van LNV) en de provincie Fryslân.


---
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u zich wenden tot: Projectleider: De heer R. Veenstra, Seph Fryslân, tel. 058 - 2925070.


---- --