VVD



6 jul 2004 -

Vragen VVD over aanhouding van Al-Qaeda terrorist in Weert

Volgens dagblad De Telegraaf van 6 juli 2004 is in het Belgische grensplaatsje Maaseik een lid van de terreurbeweging Al-Qaeda gearresteerd. De man woonde samen met zijn familie in het Nederlandse Weert. VVD-Tweede-Kamerleden Wilders en Weekers hebben, onder andere naar aanleiding van het artikel, de onderstaande schriftelijke vragen gesteld.

Vragen van de leden Wilders en Weekers (beiden VVD) aan de ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Buitenlandse Zaken over de aanhouding van een tweede Al-Qaeda terrorist uit Weert


1. Is de in Weert woonachtige Marokkaanse Belg El Houcine el H. in het grensplaatsje Maaseik opgepakt?


2. Is het waar dat de internationale inlichtingendiensten een klopjacht op hem hadden geopend? Is het ook waar dat hij een van de meest gezochte terroristen in de wereld is, dat hij een militaire training heeft gehad in Afghanistan, dat hij o.m. nauwe banden zou hebben met de Groupe Islamique Combattant Marocain en dat hij medeplichtig zou zijn aan de aanslagen op treinen in Madrid op 11 maart j.l.?


3. Waarom is betrokkene, gelet op het feit dat hij in Weert woonachtig is, niet eerder in Nederland opgepakt? Liep in Nederland ook een opsporingsbevel tegen El Houcine el H.? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom is hij dan niet in Nederland opgepakt? Kunt u hier uitgebreid op ingaan?


4. Kunt u aangegeven wat de stand van zaken is bij het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke uitlevering van de zwager van El Houcine el H., Khalid B., die begin dit jaar in Noord-Limburg werd opgepakt wegens verdenking van terroristische activiteiten ? Mag worden aangenomen dat Khalid B. en El Houcine el H. nauw contact hebben gehad bij het plegen van de misdrijven waarvan zij worden verdacht?


5. Op welke wijze zal verder met de Belgische, Spaanse en Marokkaanse autoriteiten worden samengewerkt bij de berechting van zowel Khalid B. als El Houcine el-H.?