Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen


- PERSUITNODIGING -

Uitreiking eerste diploma verplicht taxi-examen

Rijswijk, 28 juni 2004

Het verplichte examen voor taxichauffeurs treedt per 1 juli 2004 in werking. Vanaf die datum geldt het diploma van dit examen als aanvullende voorwaarde om als taxichauffeur werkzaam te mogen zijn. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat wil met deze maatregel de kwaliteit van de dienstverlening door taxichauffeurs verbeteren. Het examen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Beide delen moeten binnen een jaar worden afgelegd. De volgorde waarin examen moet worden gedaan is niet vastgesteld. Tijdens het examen worden de volgende zes zaken getoetst: klantgerichtheid, kennis van het voertuig, handelen bij ongelukken en ongevallen, wet- en regelgeving, rijvaardigheid en stratenkennis. De divisie CCV van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) neemt de verplichte examens voor het diploma af.

Het examen geldt voor alle chauffeurs die werkzaam zijn in het taxivervoer; zowel in het straattaxi- als het contractvervoer. Om ervaren en gekwalificeerde chauffeurs niet onnodig te belasten met een verplicht examen geldt een vrijstellingsregeling. Chauffeurs die een chauffeurspas hebben die is afgegeven vóór 1 juli 2001 hoeven geen examen te doen. Dit geldt ook voor chauffeurs die in het bezit zijn van door de Minister erkende getuigschriften. Huidige chauffeurs die niet onder deze vrijstellingsregeling vallen moeten voor 1 januari 2006 het examen met goed gevolg hebben afgelegd.

Dinsdag 6 juli 2004 overhandigt de Directeur-generaal Personenvervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de heer M.M.D. van Eeghen, op het CBR-examencentrum in Rijswijk de eerste diploma s aan geslaagde kandidaten. Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit:

09.30 uur:      Ontvangst
10.00 uur: Welkom door de heer F.C.A. Meijer, algemeen directeur van het CBR 10.15 uur: Overhandiging van de eerste diploma s door de Directeur-generaal Personenvervoer, de heer M.M.D van Eeghen. Tijdens de overhandiging wordt een korte toelichting op het nieuwe verplichte examen gegeven. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen.


Na de persconferentie heeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan een meerij-examen langs een examenroute. Zo krijgt u een indruk van wat het nieuwe praktijkexamen inhoudt.

Het examencentrum in Rijswijk is gevestigd aan de Lange Kleiweg 30.
---

Voor meer informatie,