Provincie Gelderland

|                                            |Nr.    |2004-312     |
|                                            |Arnhem,|6 juli 2004  |
Milieuklachten in provincie nemen toe

Jaarverslag 2003 Milieuklachten- en Informatiecentrum

Luchtverontreiniging en geluidhinder voerden de boventoon in de klachten die het afgelopen jaar bij het provinciale Milieuklachten- en Informatiecentrum (MKIC) zijn binnengekomen. In het vandaag door Gedeputeerde Staten vastgestelde jaarverslag over 2003 stelt milieugedeputeerde Henk Aalderink in het voorwoord dat de extreem warme zomer en de steeds groter wordende bekendheid van het MKIC er zeker toe bijgedragen hebben dat het aantal klachten ten opzichte van 2002 met 376 is gestegen. Stank voert de boventoon met 2505 klachten. Over geluid werd 1302 keer geklaagd. Daarnaast is de top-10 van bedrijven waarover de meeste klachten binnenkomen, van samenstelling veranderd. Vier bedrijven zijn daaruit verdwenen. Volgens Henk Aalderink is dat een teken van een goed functionerend milieu- en handhavingsbeleid.

De extreem warme zomer uit zich in het aantal klachten. 2003 begon in januari met 198 klachten, liep op van 446 in juni tot een hoogtepunt in augustus met 730 en september met 577. Daarna daalde het aantal weer tot 189 in december.

Top-10
Nog steeds staat bovenaan autodemontagebedrijf Steenbergen in Zevenaar met een vaste tweede plek voor Slibcompostering Midden-Betuwe in Zutphen. Nieuw op drie is binnengekomen Norske Skog (Parenco), de papierfabriek in Renkum. Steenbergen staat voor het tweede achtereeenvolgende jaar op de eerste plaats. Het bedrijf veroorzaakt vooral geluidsoverlast. Het aantal klachten steeg van 261 in 2002 naar 368 in 2003. Diverse procedures bij de Raad van State over de revisievergunning (door GS geweigerd maar door de RvS geschorst) hadden tot resultaat dat het bedrijf maximaal 30.000 autowrakken per jaar mocht verwerken. In augustus 2003 volgde uitspraak van de RvS in de beroepszaak. Op grond van deze uitspraak mocht het bedijf geen 30.000 wrakken mer verwerken, maar viel volledig terug op de nog geldende Hinderwetvergunning. Daardoor kon de provincie vanaf augustus 2003 weer handhavend optreden. Geuroverlast staat bij Slibcompostering Midden-Betuwe centraal. Ook over dit bedrijf zijn er in 2003 meer klachten binnengekomen (279) dan het jaar daarvoor (231). Dit had vooral te maken met de aanpassingen aan het verwerkingssysteem en het extreme warme weer. Norske Skog (Parenco) komt voor het eerst sinds jaren weer voor in de top-10. Stank en geluid (trillingshinder) zijn de onderwerpen van 212 klachten. Door het eind 2003 in gebruik nemen van een nieuwe trommel moet de trillingshinder fors verminderd zijn. In ieder geval voldoet het bedrijf aan de vergunningvoorschriften met betrekking tot trillingen. De waterzuivering (rotte-eierenlucht) blijft een punt van aandacht.

Gestegen van 8 naar 4 is De Knorhof, varkensmesterij/-houderij in Erichem, dat in mei 2002 onder toezicht van de provincie is gekomen. 196 klachten werden er ingediend die vooral over geuroverlast handelden. De handhavingsacties van de provincie richting het bedrijf zijn bekend. Het is de provincie met de milieugedeputeerde voorop er alles aan gelegen om de overlast die het bedrijf veroorzaakt te minimaliseren.

Een gedeelde plaats 5/6 wordt ingenomen door 'landbouw algemeen' en Gieterij Doesburg met 178 klachten. Bij de Gieterij gaat het vooral om geluid, stank en stof. De procedure voor een nieuwe vergunning loopt op dit moment. De laatste plaatsen 7 t/m 10 worden bezet door Givaudan, de smaakstoffenproducent in Barneveld (150 klachten, een stijging van 21), Van Voorden IJzergieterij in Zaltbommel (144 klachten, 8 minder dan in 2002), diverse buurtactiviteiten (140, 35 meer dan in 2002) en het Composteerbedrijf RRT in Neerijnen (111 klachten, 20 meer t.o.v. 2002).

Verdwenen uit de top-10, maar niet uit het zicht, zijn Vliegveld Teuge (in 2002 nog op de derde plaats met 179 klachten, nu 97), de Nijmeegse IJzergieterij (65 stankklachten die naar verwachting in 2004 zullen afnemen vanwege een nieuwe vergunning), Bruil asfaltcentrale in Wageningen (klachten daalden van 151 in 2002 tot 67 in 2003, vergunningsprocedure is gestart om passende geurbestrijdingsmaatregelen te kunnen voorschrijven) en het autodemontagebedrijf Rhenoy in Geldermalsen (97 klachten afkomstig van één adres in de omgeving van het bedrijf). De reden waarom er over de laatste drie bedrijven minder klachten zijn ingediend, is volgens gedeputeerde Henk Aalderink dat omwonenden goed op de hoogte zijn van de maatregelen die de provincie van plan is te nemen om de overlast te beperken.

Zwemwater
De warme zomermaanden zijn zeker een oorzaak voor de vele telefoontjes, meer dan in een 'gemiddelde zomer', over (gezondheids)klachten na het zwemmen. De aanwezigheid van blauwalgen en een slecht doorzicht van open zwemwater waren veelvoorkomende problemen die door het warme weer werden veroorzaakt. Behalve de teletekstpagina's (NOS en Omroep Gelderland) waar de actuele stand van zaken over de kwaliteit van het zwemwater op werd vermeld, wist men het MKIC als informatiebron ook te vinden. In 2003 werden er 163 vragen gesteld over het zwemwater.

Informatieverschaffing
Naast het klachtenloket heeft het MKIC ook een belangrijke taak in het verschaffen van informatie. Het aantal informatievragen over diverse milieu-onderwerpen is in 2003 toegenomen van 1168 (2002) tot 1279. Bij het MKIC is de Afvalinformatielijn en het Bodemloket ondergebracht. Dit laatste is van start gegaan in 2003. Vragen over bodemsaneringen en bodemsaneringslocaties in Gelderland worden hier afgehandeld. 361 keer werd het Bodemloket benaderd.

De Afvalinformatielijn werd 308 keer gebeld.