Waterschap Zuiderzeeland

04-23
Lelystad, 6 juli 2004

Ruim 5,5 miljoen voor waterprojecten in de regio

Waterschap Zuiderzeeland krijgt, samen met de gemeenten Almere en Lelystad, ruim E 5,5 miljoen subsidie voor diverse waterprojecten in de regio. Alle gemeenten, met uitzondering van Urk hadden projecten voor deze subsidie aangemeld. De totale subsidieaanvraag, die door het waterschap gecoordineerd werd, bedroeg ruim E 9 miljoen.

Bij het ondertekenen van het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) is door het Rijk E100 miljoen beschikbaar gesteld voor het bestrijden van regionale wateroverlast. Het NBW beoogt om het watersysteem in Nederland in 2015 op orde te hebben en vervolgens op orde te houden anticiperend op veranderende omstandigheden als klimaatsverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling. Door een goede samenwerking en een gecoordineerde aanvraag hebben het waterschap en de gemeenten zo´n 1/20ste deel van de landelijke pot binnengehaald.

De subsidieregeling geldt voor uitvoeringsprojecten die bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast. De projecten worden uitgevoerd in de periode 2004 tot 2010. Met de 10 projecten die door het waterschap en de gemeenten zijn ingebracht, is een investering van 37,1 miljoen euro gemoeid, waarvan 30% (9,6 miljoen euro) als subsidie is aangevraagd. Ruim 5,5 miljoen euro is daadwerkelijk door het Rijk toegezegd. Met de uitvoering van deze projecten wordt een eerste stap gezet om het watersysteem in 2015 op orde te hebben.

Het waterschap en de gemeenten hebben voor deze gezamenlijke subsidieaanvraag in maart een intentieverklaring ondertekend. Met de ondertekening van de intentieverklaring draagt het waterschap 10% extra bij aan de kosten voor de door de gemeenten ingediende projecten. Deze bijdrage komt bovenop de eventuele kosten die het waterschap al in de projecten bijdroeg. Het subsidieverzoek van Waterschap Zuiderzeeland en de zes gemeenten was door de provincie van een advies aan de landelijke subsidieverstrekker voorzien.