Provincie Gelderland

|                                            |Nr.    |2004-311     |
|                                            |Arnhem,|6 juli 2004  |
GELDERLAND KIEST IN BEGROTING 2005 VOORAL VOOR JEUGDZORG, ONDERHOUD PROVINCIALE WEGEN EN HET MILIEU

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen de financiële ruimte in de Begroting 2005 vooral gebruiken voor het helpen oplossen van problemen in de jeugdzorg en het realiseren van een beperkt aantal grote plannen. Het meeste geld voor nieuw beleid gaat naar jeugdzorg, provinciale wegen en milieu. Dit staat in de Begroting 2005, die het dagelijks bestuur van de provincie vandaag in ontwerp heeft vastgesteld. Provinciale Staten (PS), het Gelderse Parlement, spreken zich eerst medio september en vervolgens in het najaar uit over de begroting.

Financiële beeld
De financiële ruimte voor nieuw beleid bedraagt volgend jaar circa E 11,4 miljoen tegen E 8,3 miljoen in 2004. De ruimte kan onder druk komen te staan wanneer de uitkeringen van het Rijk dalen door rijksbezuinigingen. Door in 2005 taken op het gebied van goederenvervoer niet meer uit te voeren, de subsidieregeling voor bodemsanering te beëindigen en andere taken efficiënter uit te voeren, kan een bedrag van E 3,1 miljoen worden ingezet voor nieuw beleid.

Investeringen
Gedeputeerde Staten wijzen erop dat het totaalbeeld van de provinciale financiën uit meer dan alleen de uitkomst van de begroting bestaat. Diverse cruciale en vernieuwende projecten worden gefinancierd uit het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland (MIG). Dit fonds wordt met name gevoed uit dividend van Nuon. Daarnaast wordt in 2005 voor het investeringspakket in openbaar vervoer, fiets- en wegeninfrastructuur E 17 miljoen opzijgezet (in 2004: E 9,3 miljoen) uit de verhoging van de motorrijtuigenbelasting met 10 opcenten vanaf 2004.

Inkomsten en uitgaven
De inkomsten en uitgaven van de provincie worden voor komend jaar geraamd op een totaalbedrag van E 585 miljoen. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn de algemene uitkering van het Rijk (E 130 miljoen), opcenten motorrijtuigenbelasting (E 141 miljoen) en specifieke uitkeringen van het Rijk (E 174 miljoen). De twee grootste specifieke uitkeringen zijn die voor jeugdhulpverlening (E 86 miljoen) en openbaar vervoer (E 55 miljoen). Het college raamt het dividend van Nuon op E 50 miljoen. Als het dividend lager is dan deze raming vangt een buffer in het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland dat op. Het meeste geld wordt uitgegeven aan de programma's 'verkeer en vervoer' en 'jeugdhulpverlening'. Nieuw beleid
Investeringen in mobiliteit
Volgens het Statenakkoord moet de aanleg van infrastructuur en het aanbieden van openbaar vervoer een sterke impuls krijgen. De besluitvorming voor een groot aantal rondwegen zal op korte termijn zijn afgerond. Bij de vernieuwing van het openbaar vervoer zullen diverse voorstellen voor concrete vernieuwingsprojecten worden gedaan. Geïnvesteerd wordt in hoogwaardige openbaarvervoerprojecten, in doorstromingsmaatregelen, transferpunten en (dynamische en statische) reisinformatie. Het Gelders Parlement heeft aandacht gevraagd voor het inlopen van het onderhoud van provinciale wegen. Voor de uitvoering van het door PS op 30 juni vastgestelde Provinciaal Verkeers en Vervoers Plan (PVVP-2) stelt GS voor een bedrag van E 1,9 miljoen in te zetten. Voor meer veilige oversteekplaatsen en fietspaden wordt jaarlijks E 300.000,- uitgetrokken. Voortvloeiend uit het Verkeers en Vervoers Plan en het Gelders MilieuPlan (GMP) wordt een leefomgevingsoffensief gestart om de belangrijkste knelpunten op het gebied van verkeer en gezondheid en van verkeer en natuur aan te pakken. Voor het leefomgevingsoffensief wordt in totaal E 0,6 miljoen uitgetrokken.

Uitvoeren milieu- en waterbeleid
Voor de uitvoering van het eveneens op 30 juni vastgestelde GMP-3 wordt een bedrag van E 2 miljoen uitgetrokken. Centraal staat de aanpak van situaties waarvan de burgers de meeste overlast ondervinden. Ook voor het eind dit jaar vast te stellen Waterhuishoudingsplan is geld gereserveerd. Dat wordt gebruikt om onder meer maatregelen voor schoon water en natte natuurgebieden te kunnen treffen.

Een leefbaar landelijk gebied
De uitvoering van de reconstructie kan doorgaan wanneer de drie reconstructieplannen in 2004 zullen zijn vastgesteld. Dan is duidelijk geworden waar en in welke vorm(en) de landbouw zich kan ontwikkelen. Duurzame landbouwbedrijven zijn, ook voor behoud van de kwaliteit van het buitengebied, belangrijk. Daarom wordt in 2005 E 0,5 miljoen gereserveerd voor een startersregeling/ondersteuning van bedrijfsopvolging door jonge boeren. Ook worden accenten gelegd bij het aandeel van agrariërs bij het beheer van natuur.

Tegen de laagconjuncuur
Om bij te dragen aan de kansen voor de Gelderse economie wil GS in 2005 meer bedrijven naar Gelderland halen via acquisitie en de Food en Health Vallley's meer in de markt zetten. De verwachting is dat daardoor meer werkgelegenheid ontstaat. In Gelderland verlaten nog te veel leerlingen zonder startkwalificatie de school. Daarom is een betere aansluiting van beroepsopleidingen op het MKB nodig. In het MKB-banenplan worden 3.000 leerplaatsen nagestreefd. Het dagelijks bestuur wil hieraan E 200.000,- bijdragen. Voor een duurzame ontwikkeling wordt in 2005 meer werk gemaakt van energiebesparing, bijvoorbeeld door ontwikkeling van bio-energie-installaties en een planmatige aanpak van duurzame energievoorziening op locaties voor woningen, kantoren en bedrijven. Voor energiebeleid wordt E 0,5 miljoen aanvullend ingezet. Daklozenzorg
Een nijpend punt is de daklozenzorg. Op dit moment wordt een (aanvalsplan( daklozenzorg opgesteld. In 2005 start de uitvoering van het aanvalsplan samen met de partijen die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de problematiek. Daarvoor wordt een bedrag van E 200.000 ingezet.

Jeugdzorg
Voor het programma jeugdhulpverlening wordt totaal E 2,7 miljoen ingezet voor het oplossen van problemen bij het advies- en meldpunt kindermishandeling en voor het wegwerken van wachtlijsten in de jeugdzorg. Dit komt boven op de E 1,4 miljoen die van het Rijk voor het verminderen van de wachtlijsten wordt ontvangen. In het meerjarenbeleidskader voor de Jeugdzorg zijn beleidskeuzes gemaakt die ertoe moeten leiden dat de Gelderse jeugd kansen krijgt. Maar ook is er beleid voor situaties waarin het dreigt mis te gaan. Dat beleid voert de provincie met de instellingen en de gemeenten uit. Inmiddels is de Wet op de Jeugdzorg vastgesteld. Daarmee zijn de mogelijkheden om daadwerkelijk door te pakken aanzienlijk vergroot.



Provincie Gelderland