Provincie Gelderland

|                                            |Nr.    |2004-316     |
|                                            |Arnhem,|6 juli 2004  |
PROVINCIE VERDEELT 2,4 MILJOEN EURO UIT INVESTERINGSBUDGET STEDELIJKE VERNIEUWING (ISV)

Gedeputeerde Staten hebben E 2,4 miljoen verdeeld over 11 projecten voor stedelijke vernieuwing. Het gaat om projecten in Elburg, Gorssel, Ewijk, Wijchen, Didam, Millingen a/d Rijn, Ruurlo, Andelst, Druten, Buren en Teuge. GS hebben inmiddels besloten in 2004 nog een extra verdeelronde in te stellen waarvoor circa 3 miljoen euro beschikbaar is.

De projecten die een bijdrage uit het ISV-budget tegemoet kunnen zien, zijn:

Molendorp, gemeente Elburg (E 440.000,-) De 26 sociale huurwoningen in dit karakteristieke 'rode dorp' uit de jaren twintig staan op de gemeentelijke monumentenlijst. De buitenkant van de woningen wordt bij de renovatie teruggebouwd en het interieur zal ingrijpend worden gerenoveerd. Ook wordt er met de renovatie rekening mee gehouden dat de woningen voor verschillende levensfasen geschikt zijn (levensloopbestendig). Op de begane grond van de woningen worden daartoe een slaapkamer en een doucheruimte bijgebouwd. Het plan omvat ook de herinrichting van de openbare ruimte, de omgeving waar de woningen staan. De gemeente wil ook hierbij de oorspronkelijke situatie uit de jaren twintig terugbrengen.

Centrumplan Gorssel (Borkel/Bloemenkamp) (E 126.785,-) Het gaat om een deelproject binnen het centrumplan van Gorssel dat de sloop en nieuwbouw omvat van het verzorgingshuis De Borkel en de sloop en nieuwbouw van het oude gedeelte van het complex seniorenappartementen De Bloemenkamp. Door de nieuwbouw ontstaat een meer gevarieerd aanbod aan woonvormen voor senioren dat is aangepast aan de wensen van deze tijd. In het centrale deel van De Borkel worden een aantal (zorg-) voorzieningen gehuisvest, waaronder de bibliotheek. De openbare ruimte tussen de twee nieuwe complexen wordt opnieuw ingericht en er wordt gezorgd voor een rollatorvriendelijke oversteek tussen deze gebouwen.

Multifunctionale Accommodatie (MFA) Ewijk, gemeente Beuningen (E 36.750,-) Om sanering van de bodem van de toekomstige locatie voor de MFA en woningbouw mogelijk te maken, heeft de gemeente Beuningen een bijdrage uit het ISV-budget gevraagd. Op de betreffende locatie was voorheen een champignonkwekerij gevestigd, waardoor bodem- en grondwaterverontreiniging is ontstaan. Kraanvogel, gemeente Wijchen (E 440.440,-) Het project betreft de grootschalige herstructurering van een voormalig bedrijventerrein aan de Kraanvogelstraat in Wijchen. In totaal gaat het om een terrein van 2,5 ha nabij het station en het centrum. Na bodemsanering, waarvoor de gemeente ook nog een bijdrage van E 67.750,- krijgt uit het ISB-bodembudget, worden daar 45 appartementen en 68 eengezinswoningen (waaronder 18 woon-werkwoningen en 8 woningen voor gehandicapten) gerealiseerd. Tevens wordt er 1890 m² kantoorruimte aangelegd.

Meulenvelden, gemeente Didam (E 175.898,-) Dit project is een vervolg op een eerder ISV-project van de gemeente, Kwadrant fase I, dat in 2003 is afgerond. In de eerste fase zijn vooral woningen voor senioren gerealiseerd, in deze tweede fase worden naast woningen ook sociale voorzieningen aangelegd. Het gaat om een woonzorgcentrum met ruim 180 woningen in een zeer gevarieerde vorm, vooral bedoeld voor senioren. Daarnaast komen er in het gebied diverse maatschappelijke functies, zorgvoorzieningen, winkels en kantoorruimten.

Graaf van Bijlandterrein, gemeente Millingen a/d Rijn (E 226.012,-) Het project betreft het saneren van de bodem van het voormalig industrieterrein Graaf van Bijlandterrein en de realisatie van 48 woningen. Er worden woningen gebouwd in de sociale, middeldure en dure sector. De sociale woningbouw bestaat uit huur- en koopwoningen. Voor het saneren van de bodem ontvangt de gemeente E 200.000,-.

Samen onder een dak, gemeente Ruurlo (E 343.423,-) Dit project omvat de bouw van een Kulturhus, waarin diverse voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn, cultuur, educatie en maatschappelijke dienstverlening worden gehuisvest. De gebruikers gaan van sommige ruimtes en voorzieningen gezamenlijk gebruikmaken. Door de bundeling van deze functies komen er drie locaties in Ruurlo beschikbaar voor herontwikkeling. Op deze locaties worden levensloopbestendige woningen, appartementen in de dure huur-/betaalbare koop- en appartementen in de sociale huursector gerealiseerd.

Beneluxstraat te Andelst, gemeente Overbetuwe Door de concentratie en fusie van drie scholen op een locatie zijn de twee andere vrijk0mende terreinen verkocht. De projectaanvraag heeft betrekking op de herontwikkeling van de locatie Beneluxstraat te Andelst met woningbouw. Het project betreft de sloop van de school en het schoon opleveren van de grond. Voor de bodemsanering wordt ISV-budget gevraagd waarna 39 woningen zullen worden gebouwd. De bebouwing van het terrein zorgt voor een afronding van de bestaande woonwijk aan de rand van Andelst. GS hebben besloten op basis van 25% van de subsidiabele kosten een bijdrage te verstrekken met een maximum van E 125.000,- uit de bodemgelden.

Herstructurering Druten-West, gemeente Druten (E 440.440,-) De aanvraag betreft de integrale herstructurering van de woningen in de wijk Druten-West. De wijk is gebouwd in de jaren 60 en voldoet niet meer aan de woonwensen en -eisen van deze tijd. Kenmerkend bij deze wijk is ook de onevenwichtigheid in het aanbod van woningen. De woningen zelf voldoen niet meer aan de wensen van bewoners. In delen van gebieden in deze wijk worden 35 woningen gesloopt en 50 nieuwe woningen neergezet.

't Woud te Ingen, gemeente Buren (E 136.048,-) Het project betreft de realisatie van woningbouw, de bouw van een dorpshuis en de verbetering van de verkeersveiligheid in de kern Ingen. De locatie komt beschikbaar door de al gesloopte basisschool, de sloop van 8 bejaardenwoningen en de sloop van een verenigingsgebouw. De bouw van 38 woningen wordt deels in de sociale, deels in de middeldure/dure sector gerealiseerd. Het betreft hier tevens een locatie waar de provincie speciaal inzet op versnelling van de woningbouw.

Dorpsvernieuwing Teuge, gemeente Voorst (E 126.785,-) Het project betreft de realisatie van woningbouw, bedrijventerrein en een dorpshuis op een onbebouwde inbreidingslocatie in de kern Teuge. Van de 18 woningen worden er 5 in de sociale sector en 13 in het dure segment gerealiseerd. Daarnaast worden de basisschool en de peuterspeelzaal naar de kern verplaatst. Ook wordt het historische gebouw de Zwaan gerenoveerd en krijgt deze een woon-werkbestemming.

Dit jaar loopt de eerste periode van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing-1 af. Vanaf 2000 heeft de provincie, verdeeld over 59 projectaanvragen, ongeveer 14,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. De subsidie is bedoeld voor gemeenten die door stedelijke vernieuwing meerdere problemen tegelijk op willen lossen die de woonkwaliteit verbeteren. Aspecten die een rol spelen bij de toekenning van subsidies zijn bodemsanering, ruimtelijke ordening, woonbeleid met kwaliteit, cultuurhistorie, gemeentefinanciën en duurzaamheid.