Ingezonden persbericht


Persbericht van de Diabetesvereniging Nederland

Diabetesvereniging tevreden over actieprogramma minister Hoogervorst

Niet eerder in de parlementaire geschiedenis stuurde een minister een brief naar de Tweede Kamer over één ziekte. De brief van minister Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) deze week waarin gesteld wordt dat mensen met diabetes sneller en beter geholpen moeten worden, is dan ook uniek te noemen.

De Diabetesvereniging Nederland is tevreden met het deze week gelanceerde actieprogramma Diabeteszorg beter van minister Hoogervorst. Het actieprogramma houdt in dat diabetes snel moet worden opgespoord. Bovendien moet de behandeling van de chronische ziekte gebundeld worden aangeboden. Nu gebeurt dat via vele aparte afspraken met specialisten, huisartsen, diëtisten en andere behandelaars. Het actieprogramma is mede het gevolg van de inspanningen van de Diabetesvereniging Nederland voor betere diabeteszorg.

Hoogervorst stelt dat slechts eenderde van de diabetespatiënten de juiste behandeling krijgt. Samen met de zorgverzekeraars wil minister Hoogervorst de diabeteszorg gaan verbeteren. In zijn brief aan de Tweede Kamer beschrijft Hoogervorst zijn aanpak. Zo wil hij de inkoop van goede diabeteszorg mogelijk maken. Verder wil hij ruim baan geven aan ondersteunende ICT en moet er meer voorlichting komen over de ernst van diabetes.

Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor de inkoop van goede diabeteszorg. Om dit te verbeteren wordt een speciale transmurale diagnosebehandelcombinatie (DBC) voor diabetes ontwikkeld, die de inkoop van ketenzorg mogelijk maakt. Bij de diabeteszorg zijn immers verschillende partijen betrokken.

Diabetes is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Het aantal geregistreerde patiënten in Nederland is in tien jaar bijna verdubbeld tot circa een half miljoen. Met goede preventie en behandeling is er wel degelijk iets te doen aan de ernst en de kosten van diabetes, vindt Hoogervorst, die diabetes net als de DVN een sluipende volksziekte noemt.

De DVN wacht met spanning af wat de resultaten zullen zijn van het nadere actieplan, dat door Hoogervorst wordt aangekondigd en dat nog dit jaar zal worden uitgebracht.

Voor de volledige tekst van de brief van minister Hoogervorst: www.minvws.nl

Het manifest Diabetes sluipende volksziekte van onder meer de DVN van 2,5 jaar geleden is te vinden op http://www.dvn.nl/download/Manifest_Sluipende_Volksziekte.pdf

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij er te veel suiker (=glucose) in het bloed aanwezig is. De glucose komt in het bloed door koolhydraten in voeding. De koolhydraten uit het voedsel worden in het lichaam omgezet in glucose en het bloed vervoert deze glucose naar alle cellen in het lichaam. De cellen gebruiken de glucose als brandstof. Die brandstof geeft energie om te leven. Om de glucose in de cellen te krijgen is insuline nodig. Dit is een hormoon, gemaakt in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer of reageert het lichaam niet goed op de insuline. Er ontstaan dan klachten, omdat te veel glucose werkeloos blijft rondzweven in het lichaam en de cellen te weinig brandstof hebben.

De Diabetesvereniging Nederland behartigt de belangen van alle mensen met diabetes en helpt hen een normaal en actief leven te leiden. Daartoe biedt de DVN voorlichtingsmaterialen, organiseert activiteiten als cursussen, gespreksavonden, symposia, vakantiekampen en evenementen en heeft diverse telefonische informatie- en adviesdiensten voor het beantwoorden van vragen, individuele begeleiding en hulpverlening. De DVN heeft bijna 57.000 leden en is daarmee de grootste patiëntenvereniging. In Nederland hebben zo n 850.000 mensen diabetes, waarvan enkele honderdduizenden dat nog niet weten. Elk jaar komen er 65.000 mensen met diabetes bij. Voor meer informatie: www.dvn.nl, www.sugar.nl, www.sugarkids.nl, telefoon (033) 463 05 66.