FNV Bouw

datum: 07-07-2004

---

Tour d'Europe: Oost-Europese jongeren komen niet

"Polen onderweg hier naartoe? Onzin. De jongeren willen zelf iets opbouwen! Daar, in hun eigen land. Ze hopen wel dat een verenigd Europa daarvoor meer kansen geeft", zegt dakdekker Andreas Weber (25) uit Duisburg. Hij is een van de deelnemers aan de Tour d'Europe, die dinsdagavond 6 juli Woerden aandeed, opgewacht door een schare fans, jonge leden van FNV Bouw.

Jongeren uit Tsjechië, Polen, Oostenrijk, België, Duitsland en Nederland touren veertien dagen door Europa. Op pleinen in de hoofdsteden vragen ze voorbijgangers hun mening over Europa. Op woensdagmorgen 7 juli staan ze op de Dam in Amsterdam. In Warschau schreef Victoria (16) in het Duits 'met elkaar, niet tegen elkaar' op de rol behangselpapier van de Tour d'Europe. Emma (23) gebruikte het Engels om aan te geven dat Europa niet 'al te federaal' moet worden, maar ook 'ruimte moet bieden aan de nationale staten'. Clint, 20, zelf uit de Verenigde Staten afkomstig, uit zijn verbazing: 'hoe kan Europa, met zóveel onderlinge verschillen, ooit als politieke eenheid optreden?' Eliza, 27, houdt het simpel met 'more jobs'.

Benieuwd hoe het de volgende dag in Amsterdam zal zijn, bezoekt de groep dinsdagavond het hoofdkantoor van FNV Bouw. De tap staat klaar en "eindelijk weer eens Nederlandse kaas", roept de Nederlandse deelneemster Jolanda Verstijnen (24) vrolijk. De begroeting door voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw is opgewekt en hartelijk. Als antwoord klnkt 'das ist super, das ist elegant', de yell van de voetbalmatch Griekenland-Polen "die we in Berlijn in een café hebben gezien", lacht Andreas Weber. De dakdekker is voorzitter van de jongerengroep van de Duitse bouwbond IG BAU. Hij knikt goedkeurend als hij over Nederlandse gemeenten hoort die van bouwers eisen dat werklozen worden ingeschakeld: "In Wenen mag een aannemer niet meer dan 40 procent van een opdracht aan onderaannemers doorgeven. Zestig procent móét hij zelf doen." Andreas begrijpt goed dat oudere bouwvakkers en schilders er niet gerust op zijn hoeveel werknemers er uit de nieuw toegetreden landen aanreizen. "Polen krijgen een half jaar WW, dan moeten ze maar zien. Nou, dan wist ik het ook wel, dan ging ik inderdaad in Duitsland voor 4 euro per uur asperges steken. Daar kan je in Polen weer een half jaar van rondkomen." Maar juist bij jongeren heeft hij de drang om weg te trekken niet gehoord. Het tegendeel: "Die willen in hun eigen land iets opbouwen. Ze rekenen zich wel tot Europa. Daarom moeten we samen voor een sociaal Europa zorgen."

Nederlandse Remco van den Hoven (23) is benieuwd hoe het aanbieden van de reacties in Brussel plaatsvindt. "Aan de Europese Commissie ja, maar de echt hoge heren zullen we wel niet te zien krijgen. Ambtenaren, denk ik." Hij hoopt net als Andreas op een vervolg. Dit contact mag niet stoppen. Want hij leert er nog zoveel meer van, bijvoorbeeld hoe IG BAU op scholen over de vakbond vertelt. "Het is een 'tolle Manschaft'", is het commentaar in voetbalsfeer van Frank Brose, die samen met zijn zoon de bus rijdt. Hij is voorzitter van de ondernemingsraad van bouwer Bilfinger+Berger, maar zijn groot rijbewijs haalde hij ooit als lid van de Berlijnse vrijwillige brandweer. Nu heeft zijn werkgever hem 14 dagen vrijaf gegeven voor de Tour. Ook hij geniet: "Ze gaan zo leuk met elkaar om, die jongelui."

Kijk voor meer nieuws op de website Tour d'Europe

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden
Fax: (0348) 423 610