Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 7 juli 2004

Herzog & de Meuron

Januari/februari 2005 in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)

"Ongrijpbaar en verbazingwekkend" wordt het werk van Herzog en de Meuron dikwijls genoemd. Die mening zou de bezoeker ook wel eens kunnen hebben na het verlaten van de tentoonstelling in het Nederlands Architectuur instituut (NAi). In de grootste zaal van het NAi worden op tafels maquettes, tekeningen en materiaal experimenten van de twee Zwitsers opgesteld. Het lijkt allemaal abstract maar heeft juist een sterke link met het alledaagse en de omgeving.Het bekendste ontwerp van Herzog en de Meuron is dat van de Tate Modern (1994 - 2000) in Londen. Juist omdat architectuur zelf niet tentoongesteld kan worden, biedt 'Nr.250' een alternatief, een blik in het denken, de herinnering en de fascinaties van Herzog en de Meuron die aan de basis staan van hun architectuur. De titel van de tentoonstelling die in 'Schaulager' in Basel ontstond, is het project nummer dat Herzog en de Meuron eraan toekenden, zoals ieder bouwproject van hen ook een nummer krijgt.

Supersterren
Herzog en de Meuron zijn net als Koolhaas en Gehry ware supersterren op het gebied van de hedendaagse architectuur. Bovendien behoren zij tot het zeer selecte gezelschap dat zich winnaar van prestigieuze prijzen als de Pritzker Architecture Prize (2001) en de Stirling Prize 2003 (voor hun ontwerp van het Laban Dance Centre in Londen) mag noemen. Jacques Herzog en Pierre de Meuron gaan voortdurend met een open en nieuwsgierige blik op onderzoek uit en weigeren zich te laten vangen voor één bepaalde interpretatie van architectuur of één stijl. In de tentoonstelling richt die zoektocht zich op het eigen specifieke werk en de relatie daarvan tot de algemene westerse beeldcultuur.

Nr.250
De tentoonstelling vond eerst plaats in 'Schaulager' in Basel, dat van de hand van Herzog en de Meuron is. In 'Nr.250' zijn ook verschillende video kunstwerken te zien die opmerkelijke aspecten tonen van een aantal van hun gebouwen. Drie-dimensionale catalogi van materialen, van stedenbouwkundige ontwerpen, van schetsen en van hun les ateliers vullen dit materiaal aan. Grote foto's van vermaarde kunstenaars zoals Gursky en Struth tonen hoe deze fotografen de gebouwen interpreteren.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Centre Canadien d' Architecture in Montreal in samenwerking met het Schaulager in Basel.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok (perscontacten), tel 010-4401255 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden