Gemeente Breda

Persberichten

10-06-2004

Breda stelt beleid voor parkeren tot 2010 vast

Het college van burgemeester en wethouders heeft de conceptnota Parkeer- en Stallingsbeleid Breda vastgesteld en voor consultatie vrijgegeven. In deze nota wordt het beleid op het gebied van parkeren van autos en stallen van fietsen tot het jaar 2010 beschreven. Op woensdag 7 juli en dinsdag 13 juli kunnen inwoners van Breda tijdens twee consultatiebijeenkomsten op het Stadskantoor hun mening geven over de conceptnota.

Het parkeerbeleid in Breda levert een bijdrage aan het goed toegankelijk houden van voorzieningen, werk- en woongebieden nu én in de toekomst. Huidige knelpunten worden opgelost en er wordt geanticipeerd op toekomstige ontwikkelingen. Het parkeerbeleid faciliteert de groeiende mobiliteitsbehoefte en is cruciaal voor een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad.

Parkeernormen
In de conceptnota worden de nieuwe parkeernormen vastgesteld. In de praktijk betekent dit dat ontwikkelaars of bouwers van nieuwe woningen en kantoren verplicht zijn om in, op, of onder het nieuwe gebouw parkeervoorzieningen conform de norm aan te leggen. Onder bepaalde omstandigheden en onder strikte voorwaarden bestaat de mogelijkheid om de aanleg van deze parkeerplaatsen af te kopen bij de gemeente. De gemeente stort deze afkoopsom vervolgens in een parkeerfonds dat de gemeente gebruikt om op termijn parkeervoorzieningen aan te leggen.

Parkeerregulering
Voorop staat het terugdringen van parkeeroverlast. De voorkeur ligt bij het parkeren in garages in plaats van op straat. Dit komt tot uitdrukking in het voorstel voor de nieuwe parkeertarieven. Het vergunningparkeren in woongebieden wordt gefiscaliseerd. Dit betekent dat in de gebieden voor vergunningparkeren straks parkeerautomaten komen zodat bezoekers daar ook overal kunnen parkeren. De bewoners en bedrijven kunnen uiteraard hun parkeervergunning blijven gebruiken. Hierdoor wordt de parkeercapaciteit efficiënter benut en is een betere bezoekers-regeling mogelijk. Ook wordt uitbreiding van het vergunninggebied mogelijk gemaakt.

Fietsparkeren
Er wordt naar gestreefd meer mensen op de fiets te krijgen. Stallingvoorzieningen kunnen worden uitgebreid en abonnementen voor bewaakte stallingen worden goedkoper.

Consultatiebijeenkomsten
Op woensdag 7 juli en dinsdag 13 juli houdt de gemeente in het personeelsrestaurant van het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10 twee consultatiebijeenkomsten. Op deze bijeenkomsten geven de samenstellers van de nota een toelichting op het voorgestelde beleid. Uiteraard hebben de bezoekers op deze avonden ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen en kanttekeningen te plaatsen. De avonden beginnen om 20.00 uur

Breda, 10 juni 2004