Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

07/07/04 Prins van Oranje bij viering 175 jaar Grenadiers en Jagers in Schaarsbergen

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is woensdag 7 juli bij de viering van het 175-jarig bestaan van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. De Prins van Oranje woont de herdenking bij op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. In de binnenstad van Arnhem neemt de Prins het defilé af van veteranen, actief dienende militairen en oud-dienstplichtigen van het Garderegiment.

Het Garderegiment Grenadiers en Jagers (het 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel en de Staf- en stafcompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade) wordt momenteel ingezet bij internationale vredesmissies.

Toen de Grenadiers en Jagers op 7 juli 1829 werden opgericht was het hun taak om 'Onder het Oog des Konings' te dienen als keurkorps. Later werd op basis hiervan aan het regiment het predikaat 'Garde' verleend. Het regiment was tussen 1829 en 1940 gelegerd in Den Haag. Het huidige Garderegiment bestaat uit 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel en de Staf- en stafcompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade. Beide eenheden zijn geplaatst op de Oranjekazerne in Schaarsbergen bij Arnhem. In- en om Arnhem en Den Haag zullen tussen 23 juni en 11 juli tal van jubileumfestiviteiten plaatsvinden. Ook de Koninklijke Militaire Kapel (KMK) behoort ook tot het garderegiment en zal in beide steden concerten geven.