Gemeente Zwolle

Geen woningbouw op bedrijventerrein Voorst A

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor bedrijventerrein Voorst A blijvend te bestemmen als bedrijventerrein. De optie een deel van deze locatie voor woningbouw te bestemmen, zoals neergelegd in de Structuurvisie Centrumzone wordt hiermee losgelaten.

Paarse pit
Het bedrijventerrein Voorst A huisvest een aantal bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de werkgelegenheid voor Zwolle. Het bedrijventerrein telt in totaal 6.500 arbeidsplaatsen. Voor de economie van Zwolle is het van groot belang dat dergelijke bedrijven ruimte krijgen om te groeien. In het Masterplan Duurzame Versterking Voorst (vrijwel gereed) is hiervoor het geluidsconcept "Paarse Pit" ontwikkeld. Dat concept houdt in dat de bedrijven met de hoogste geluidsbelasting in het centrum van het gebied opereren. Bedrijven die minder geluid produceren zitten in de schil daarom heen. Op deze manier voldoen alle bedrijven aan de geluidsnormen en hebben zij qua geluid voldoende ontwikkelingsruimte. Die ontwikkelingsruimte zou in gevaar komen als op een deel van Voorst A woningbouw wordt gerealiseerd. De toekomstige ontwikkelingspotentie van een aantal bedrijven en daarmee de werkgelegenheid zou dan teniet worden gedaan.
Naast de geluidsbelasting spelen ook de kosten van eventuele woningbouwontwikkeling een rol. Uit berekeningen is gebleken dat door de verwachte hoge kosten van verwerving, sloop en sanering woningbouw op Voorst A financieel niet haalbaar is.

Structuurvisie Centrumzone
In de Structuurvisie Centrumzone van oktober 2000 is voorgesteld een deel van het bedrijventerrein Voorst A te bestemmen voor stedelijke functies en met name woningbouw. Het gaat hier om het gebied tussen de Katwolderweg en het Zwartewater.
Met de conclusie van het college van B&W dat woningbouw niet haalbaar is, geeft zij de voorkeur aan de bestemming van Voorst A als inbreidingslocatie voor bedrijvigheid.
Echter, het uitgangspunt in de Centrumzone om Voorst A een schakelfunctie te geven tussen binnenstad en Stadshagen blijft overeind. Hierbij zet de gemeente in op een versterking van de ruimtelijke kwaliteit in de verbinding langs het Zwartewater naar Stadshagen.

Gemeenteraad
Het college stelt de gemeenteraad voor het bedrijventerrein Voorst A als inbreidingslocatie te zien voor bedrijvigheid en af te zien van het ontwikkelen van woningbouwplannen in dit gebied en dit punt op die wijze als uitgangspunt te hanteren bij het op te stellen nieuwe structuurplan voor de stad. De gemeenteraad zal hierover na het zomerreces spreken.