Gemeente Zwolle

Overheidsloketten werk en inkomen onder één dak

Met de ondertekening van een huurcontract met de verhuurder van het in aanbouw zijnde kantorengebouw Carré op Hanzeland heeft het college van B&W een beslissende stap gezet op weg in de realisatie van een gezamenlijke huisvesting van het CWI, het UWV en de gemeentelijke eenheid Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die gezamenlijke huisvesting kan medio volgend jaar worden gerealiseerd. Vanaf dat moment is er voor uitkeringsgerechtigden een loket voor al hun vragen of aanvragen.

De rijksoverheid pleit al geruime tijd voor de realisatie van bedrijfsverzamelgebouwen waarin de dienstverlening aan uitkeringsgerechtigden wordt geconcentreerd. De gemeente Zwolle heeft zich naar aanleiding daarvan georiënteerd op de kantorenmarkt en haar oog laten vallen op het in aanbouw zijnde Carré. CWI en UVW hebben zich al wel bereid getoond als onderhuurder in het door de gemeente te huren pand te trekken. Wel moeten beide organisaties hierover nog een officieel besluit nemen.

Meerwaarde
Het samenvoegen van de diensten van CWI, UWV en de gemeente heeft voor zowel de cliënten van deze organisaties als voor de organisaties zelf veel voordelen. De cliënten hoeven zich niet meer af te vragen bij welk loket zij moeten zijn. Daarnaast kan de dienstverlening sneller en kwalitatief beter verlopen. De organisaties kunnen via gezamenlijke huisvesting hun processen beter op elkaar laten aansluiten. Ook vindt een kwaliteitsverbetering plaats doordat de visie werk boven inkomen veel beter tot zijn recht komt.

Uitbreiding
De komende tijd wordt onderzocht of ook andere organisaties zouden kunnen worden gehuisvest in het bedrijfsverzamelgebouw. Te denken valt aan regiogemeenten, Wezo, het steunpunt ROC, het meldpunt kinderopvang, private reïntegratiebedrijven en uitzendbureaus.


---