Gemeente Zwolle

Zwolle bereidt zich voor op nieuwe wetgeving

Of de wet echt op 1 januari 2006 in werking treedt is nog niet 100% zeker. De inhoud is evenmin volledig bekend. Toch is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning van zo groot belang dat de gemeente Zwolle zich vanaf nu gedegen voorbereidt op de aanstaande invoering. Hoe dit gebeurt is neergelegd in een startnotitie die vandaag door het college van B&W is vastgesteld.

WMO
Het kabinet is van plan per 1 januari 2006 de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) fasegewijs in te voeren. Huidige wetgeving als de Wvg, Welzijnswet en delen van de AWBZ gaan op in deze nieuwe wet. Uitgangspunten voor het kabinet zijn:
Eigen verantwoordelijkheid van burgers staat voorop (er wordt een groter beroep gedaan op de eigen draagkracht);
Decentralisatie (de uitvoering wordt opgedragen aan gemeenten).

Het rijk zorgt daarnaast voor een AWBZ die zorg verzekert aan mensen die chronische en continue zorg nodig hebben waarvoor zij zich niet particulier kunnen verzekeren.

Kansen
Gemeenten krijgen de taak te zorgen voor een goed samenhangend stelsel van ondersteuning waarmee mensen in staat worden gesteld zelfstandig te (blijven) wonen. De WMO schrijft niet expliciet voor welke concrete voorzieningen een gemeente moet bieden, maar legt wel in meer algemene termen vast op welke terreinen de gemeente een voorzieningenbeleid moet voeren. Welke voorzieningen de gemeente vervolgens concreet gaat bieden is een zaak van de gemeente zelf.
Dit biedt de gemeente kansen om ? samen met bijvoorbeeld lokale organisaties en burgers - een lokaal passend beleid te ontwikkelen.

Bedreigingen
De overdracht van de verantwoordelijkheid gaat gepaard met de overdracht van zowel de financiële middelen als de financiële risico's. Het rijk stort de financiële middelen voor uitvoering van de WMO in het gemeentefonds. Omdat sprake is van een open eind financiering, ligt het financiële risico bij de gemeente. Een goede budgetbeheersing zal daarom óók al in de voorbereidende fase een belangrijke rol spelen.

Invoering
Het kabinet heeft de contouren van de nieuwe wet beschreven in de beleidsbrief Op weg naar een bestendig stelsel voor langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning. Het wetsontwerp zal naar verwachting eind 2004 gereed zijn.


---