Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


PvdA-voorlichting


Den Haag, 7 juli 2004


PvdA zet knelpunten Valys op een rij


Mensen met een handicap betreuren op grote schaal de invoering van het nieuwe reissysteem Valys, dat voor hen speciaal in het leven is geroepen. De Tweede-Kamerfractie van de PvdA wordt overstroomd met mailberichten en telefoontjes waarin wordt weergegeven hoe negatief dit nieuwe reissysteem voor hen uitpakt in vergelijking met de reismogelijkheden die het oude systeem TraXX hen bood. Het grootste deel van de mailberichten, binnengekomen tussen februari tot en met juni 2004, is gebundeld door de PvdA-kamerleden José Smits en Marjo van Dijken. De PvdA-fractie wil met de bundeling stem geven aan de ervaringen van mensen met een handicap. De gebundelde ervaringen worden woensdag 7 juli om 10.00 uur overhandigd aan de directie van Transvision, Touwbaan 23 in Gorinchem. Transvision is de uitvoerder van het bovenregionale reissysteem Valys.


De PvdA concludeert uit de vele meldingen dat het bovenregionaal vervoersysteem van mensen met een handicap echt gezien moet worden als een noodzakelijk alternatief voor het ontoegankelijke en onbruikbare openbaar vervoer. De vervoersbehoefte van mensen met een handicap is niet wezenlijk anders dan die van mensen zonder handicap. Uit de meldingen blijkt dat veel mensen met een handicap wel gebruik willen maken van het openbaar vervoer, maar dat zij vanwege de ernst van hun handicap, en vaker vanwege de ontoegankelijkheid en de slechte bereikbaarheid van de stations met assistentieverlening, geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Valys blijkt dan zo beperkend dat het reizen voor deze groep vele malen moeilijker is geworden, dat sporten, uitgaan, familie- en vriendenbezoek en zelfs werken erg moeilijk is gemaakt.


De Partij van de Arbeid wil de kilometerbeperking die eenzijdig aan mensen met een handicap, voor het reizen tegen openbaar vervoertarief wordt gesteld, afschaffen. De PvdA vindt dat de Nederlandse Spoorwegen, als grootste nationale openbaar vervoerder, verantwoordelijk moet worden gesteld voor het bovenregionaal vervoer van mensen met een handicap. De PvdA stelt voor het budget dat nu met Valys is gemoeid, over te hevelen naar NS en andere vervoerders, onder het beding dat zij ook mensen met een handicap vervoeren. Op deze wijze zullen de NS en de busbedrijven meer gebaat zijn bij het sneller toegankelijk maken van het treinvervoer. De PvdA-fractie wacht met belangstelling de rechtszaak af die de CG-raad, de belangenorganisatie van mensen met handicap en chronische ziekte, voert tegen de overheid en tegen Valys.




Partij van de Arbeid