Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


PvdA-voorlichting


Den Haag, 7 juli 2004


PvdA: Kabinetsbeleid leidt tot run op prepensioen


Deze week is gebleken dat het Pensioenfonds Metaal & Techniek het prepensioen per direct heeft afgeschaft. Door de verwachte maatregelen van het kabinet kreeg het fonds een run op de aanspraak voor vervroegde uittreding. Blijkbaar was men zo bang dat het recht op prepensioen al afgenomen zou worden, dat werknemers overhaast al een aanvraag voor vervroegd uittreden hebben ingediend. Door deze toename van uittreders is het pensioenfonds bang dat er op korte termijn tekorten ontstaan. Dit is een reëel probleem aangezien het prepensioen op omslagbasis gefinancierd wordt.


De Partij van de Arbeid begrijpt de reactie van het Fonds, hoewel er wel op aan te merken is dat deelnemers niet van te voren zijn geïnformeerd. Het is wel erg zuur voor werknemers die op korte termijn al gepland hadden om prepensioen aan te vragen.


Wat het kabinet hiervan kan leren, is dat er door angst te zaaien over het afschaffen van rechten op vervroegd uittreden er juist een run komt op de aanvraag voor vervroegd uittreden. In plaats van het beoogde effect - dat werknemers langer doorwerken houden mensen nu juist eerder op met werken.


De PvdA-Tweede Kamerleden Jet Bussemaker en Staf Depla hebben hierover vragen gesteld.