Provincie Zuid-Holland




Provincie wil samen met partners groengebieden rond de stad realiseren

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland gaat partners zoeken om gezamenlijk natuur- en recreatiegebieden aan te leggen. Dat staat in het Provinciaal Programma voor de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS) en Groen In en Om de Stad (GIOS) 2004-2007. Met dit programma wordt een belangrijke stap gezet naar realisatie van de groenopgave uit het collegewerkprogramma 2003-2007 van de provincie Zuid-Holland.

De provincie wil tot 2007 jaarlijks 750 hectare nieuwe natuur en 500 hectare nieuw recreatiegebied aankopen en inrichten. Zij heeft daarvoor de medewerking van Rijk en gemeenten hard nodig. Voor de leefbaarheid in de provincie Zuid-Holland is de aanleg van nieuwe natuur- en recreatiegebieden van essentieel belang. De provincie heeft alle plannen voor de nieuwe natuur- en recreatieprojecten in het landelijk gebied van Zuid-Holland in beeld gebracht in het programma voor de PEHS en GIOS. Per project is aangegeven welke cruciale stappen in de uitvoering gezet moeten worden. Om het programma uit te kunnen voeren, is veel geld nodig.

RealisatieDe provincie verwacht dat ze kan voldoen aan de opgave om nieuwe natuur te realiseren door zelf extra geld vrij te maken en de grondaankopen die het Rijk betaalt voor te financieren. Het aanleggen van nieuwe recreatiegebieden gaat echter moeilijker. "De komende jaren moet hier hard aan gewerkt worden", aldus gedeputeerde Leen van der Sar. "Ondanks de hoge kosten van aankoop, inrichting en beheer van de recreatiegebieden, probeert de provincie aan de doelstelling om jaarlijks 500 hectare aan te kopen en in te richten te voldoen".

Partners zoeken"Toch willen wij vasthouden aan de opgave om nieuwe recreatiegebieden aan te leggen. De leefbaarheid van de provincie Zuid-Holland met zo'n 3,5 miljoen inwoners is daarbij in het geding. Wij gaan daarvoor op zoek naar partners in de uitvoering. We willen met gemeenten bestuursovereenkomsten sluiten zodat zij geplande natuur- en recreatiegebieden opnemen in hun bestemmingsplannen. Dit bespoedigd de realisatie van de projecten", aldus Van der Sar.

Na de zomer gaat de provincie met alle regio's gesprekken voeren om te onderzoeken wat de bijdrage van de regio's kan zijn bij het realiseren van de groenopgave. De resultaten daarvan worden vervolgens besproken met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De provincie wil tot sluitende afspraken komen over de groenopgave waarbij alle betrokken partijen (Rijk, provincie en gemeenten) gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor de realisering van de groenprojecten in Zuid-Holland.

De samenvatting van Provinciaal Programma (P)EHS en GIOS 2004-2007 kunt u vinden op www.zuid-holland.nl.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22