Den Haag, 7 juli 2004

Vragen van de leden Bussemaker en Adelmund (beide PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over het verkeerd zoeken van allochtone werkzoekenden naar de juiste baan

1. Bent u op de hoogte van het onderzoek van de Intelligence Group waaruit blijkt dat allochtonen vaak op een verkeerde manier naar een baan zoeken waardoor ze voor een hoop functies waarvoor ze wel geschikt zijn de kans mislopen ?

2. Beschikt u over gegevens die de uitkomsten van dit onderzoek ondersteunen danwel ontkrachten? Zo ja, welke?

3. Deelt u de conclusie dat werkgevers en allochtone werkzoekende hun zoekgedrag beter op elkaar moeten afstemmen? Welke rol kan de overheid hierbij spelen?

4. Hoe beoordeelt u het feit dat allochtonen vaak een baan onder hun niveau nemen en wat zijn naar uw mening hiervan de oorzaken.

5. Welke maatregelen bent u van plan te gaan nemen om ervoor te zorgen dat allochtone werkzoekende beter in staat zijn om de juiste baan te vinden?

7. Op welke manier spreekt U werkgevers aan om deze, maar ook andere via gangbare wegen minder gemakkelijk te bereiken groepen, te werven voor vacatures? Hoe staat het in dit verband met de quick-scan voor werkgevers (via een mobiele bus) die in 2000/2001 van start is gegaan?

6. Wat vindt u ervan dat uit het onderzoek blijkt dat 40% van de ondervraagden juist niet is geneigd te solliciteren op een vacature waarvoor allochtonen speciaal gevraagd worden te solliciteren?

Metro, 5 juli 2004.