KLM STEWARDESS M. MAYER

Stewardessen dagen KLM voor rechter

Persbericht 7 juli 2004

DEN HAAG - Een groep van twaalf stewardessen spant vandaag , woensdag 7 juli, een kort geding aan tegen de KLM omdat de maatschappij hen weigert te compenseren voor een achterstelling in hun salaris en in hun pensioenopbouw. Ter illustratie, op een moment dat de KLM-directie zijn oudedagsvoorziening met miljoenen euro's heeft zeker gesteld, moet een inmiddels gepensioneerd lid van de groep het na een deeltijddienstverband van 35 jaar doen met 312 euro per maand.

De groep stewardessen die in 1969 en 1970 een vijfjaarscontract kreeg aangeboden, kon daarna geen vast contract aangaan met de KLM . Wel waren zij van harte welkom als oproepkrachten, zonder kans op promotie.

Cabinepersoneel dat in 1971 in dienst genomen werd, kreeg na vijf jaar wel de gelegenheid een vast dienstverband aan te gaan en promotie te maken.

De groep probeerde vijf jaar geleden de eigen vakbond, de Vereniging voor Cabinepersoneel (VNC) in te schakelen om hun belangen te behartigen. Het door de KLM bezoldigde bestuur van de bond voelde daar echter niets voor. Het zou de bestaande verhoudingen in senioriteit onder het cabinepersoneel te veel belasten. En senioriteit is in de pikorde binnen de KLM bijzonder belangrijk.

De volgende stap was naar de Commissie Gelijke Behandeling. De commissie stelde de groep eind maart 2003 in het gelijk. De KLM had de stewardessen ten onrechte een vast dienstverband onthouden en diende de jaren als 'stand-by' mee te tellen in senioriteit en de pensioensopbouw.

De uitspraak leek aanvankelijk indruk te maken op de KLM-directie. De directeur belast met personeelsaangelegenheden deed een schikkingsvoorstel van een jaar salaris plus de kosten van de advocaat.

De deur werd echter dichtgeslagen door het advocatenkantoor van de KLM. De advocaat van het kantoor De Brauw en Blackstone overtuigde de KLM-directie alsnog dat de onderneming ernstige financiële schade kon oplopen door de precedentwerking van een schikking. Zelf had de directie na een uitvoerig onderzoek geen gevaar voor precendentwerking ontdekt.

De groep wil via de voorzieningenrechter de KLM dwingen zich aan het schikkingsvoorstel te houden.

Tijd: 15:30 uur Plaats: Parnassusweg 220, Amsterdam


---

---