NED. CULTURELE SPORTBOND

Voorzitterschap EU moet homofobie in Europa aankaarten

Nederlands EU voorzitterschap moet homofobie in Europa aankaarten; Sport speelt belangrijke rol.

Met de Olympische spelen in Athene in aantocht, moeten de bewindslieden De Geus (SZW), Nicolaï (Europese Zaken) en mevrouw Ross-van Dorp (VWS) tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap aandacht besteden aan de homofobie en de discriminatie van homoseksuelen en anderen, in Europa en de rol van de sport daarbij.

Het is dankzij het Verdrag van Amsterdam dat discriminatie op Europees niveau aandacht heeft gekregen. Nu Nederland voorzitter is van de Europee Unie, vraagt de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS) het kabinet een actiever bijdrage te leveren bij de aanpak van homofobie in Europa en de positieve rol van de sport daarbij.

Homodiscriminatie en homofobie komen nog steeds voor, ook in de sport. Dat bleek onlangs tijdens de in het Olympisch Stadion van Amsterdam gehouden Europese Sportconferentie -Dialoog in de Sport-. Recent Nederlands onderzoek en een rapport daarover van de Raad van Europa bevestigen dit. Gelukkig is ook vastgesteld dat sport als middel ook kansen biedt bij bevorderen van gelijke behandeling in Europa. De Europese Commissie heeft in november 2003 een enquête gehouden onder Europese burgers. In die speciale Eurobarometer blijkt dat een aanzienlijk deel van de Europeanen juist belang hecht aan de aanpak van discriminatie door sport (sport als middel) en aan het overbruggen van verschillen tussen burgers.
De NCS vraagt het kabinet nu drie concrete stappen op dit terrein.

Allereerst moet het kabinet zich inzetten voor de voortzetting van het Europese Actieprogram tegen discriminatie in Europa met -Sport en Recreatie- als aandachtsterrein.

Ten tweede moet tijdens de speciale bijeenkomsten op 22 en 23 november en tijdens de informele sportministersconferentie op 1 en 2 december in Nederland, meer aandacht voor het thema -Gelijke behandeling & Aanpak van discriminatie- en de rol van de sport.

Tenslotte wordt het kabinet opgeroepen de concrete Aanbevelingen van de Raad van Europa in de praktijk te brengen. De aanbevelingen van de Raad van Europa gaan in op de positie van homos en de zo dringende aanpak van homofobie in de sport in Europa (Raad van Europa documentnr. 9988/2003, titel: Lesbians and Gays in Sport).

De NCS is de enige sportkoepel in Europa die aangesloten is bij de European Gay & Lesbian Sport Federation. De NCS vertegenwoordigd in Nederland ongeveer 0,25 miljoen recreatiesport(st)ers.

Opmerking voor de redactie
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met NCS- bondsbestuurslid Ben Baks b.baks@sport4all.nl; kijk ook op www.nederlandseculturelesportbond.nl .
Het Rapport van Raad voor Europa en de brieven aan de bewindslieden kunt u opvragen bij de NCS. Fred Peters 020-6363061 of f.peters@sport4all.nl
NCS Meeuwenlaan 41 1021 HS Amsterdam


07 jul 04 11:26