JMW

JMW bedreigd door Amsterdamse bezuinigingen

Amsterdam bezuinigt in 2005 1.25 miljoen Euro. In de Voorjaarsnota zijn criteria opgenomen voor organisaties die voor beëindiging van subsidie in aanmerking komen. De subsidie aan Joods Maatschappelijk Werk dreigt hier om geheel onbegrijpelijke redenen onder te vallen. De gemeente meent dat de hulpverlening van JMW een categoraal karakter heeft en dat dit door het algemeen maatschappelijk werk in Amsterdam kan worden overgenomen. Na de bezuiniging van tien procent op de hulpverlening door Minister Hoogervorst maakt de bezuiniging door Amsterdam de hulpverlening aan Joodse Amsterdammers onmogelijk. In een brief aan wethouder Belliot stelt JMW geen categorale religieuze organisatie te zijn, maar specifieke hulpverlening te bieden aan een oorlogsgetroffen gemeenschap. JMW wijst erop dat instellingen voor maatschappelijke dienstverlening in september 2003 hebben verklaard de hulpverlening aan Joodse Amsterdammers niet te kunnen overnemen door én het bijzondere karakter én de omvang van deze hulpverlening.

In Amsterdam woont de helft van de Nederlandse Joden. Gedurende de oorlogsjaren werden 90.000 Joden uit Amsterdam gedeporteerd. De gevolgen van de oorlog voor de grote Joodse gemeenschap in Amsterdam zijn in deze stad niet uitgewist. Tachtig procent van de cliënten van JMW hebben de oorlog aan den lijve ervaren, daarnaast doen veel kinderen van oorlogsgetroffenen een beroep op de hulpverleners van JMW. Jaarlijks maakt ruim vijftien procent van de Joden uit Amsterdam gebruik van de hulpverlening door JMW. Een percentage dat minimaal vijf maal zo hoog is als in de algemene hulpverlening gebruikelijk is.

In september 2003 verklaarde het directeurenoverleg van Amsterdamse instellingen voor maatschappelijke dienstverlening in een reactie op de bezuiniging door de Rijksoverheid, dat in de hulpverlening aan Joodse oorlogsgetroffenen en hun kinderen niet door deze algemene instellingen kon worden voorzien.

JMW ontvangt voor de hulpverlening aan Joden in Nederland subsidies van het Ministerie van VWS en van de drie grote gemeenten. Deze subsidies tezamen maken het mogelijk de landelijke hulpverlening aan Joodse oorlogsgetroffenen te financieren. In september vorig jaar leidde het voornemen van minister Hoogervorst om de subsidie van JMW te schrappen tot grote onrust. Harde argumenten, duizenden petities, een protestmanifestatie en steun vanuit binnen- en buitenland en m.n. Kamerbrede steun, leidden ertoe dat minister Hoogervorst zijn voornemen terugnam. Wel werd door het Ministerie van VWS besloten dat de subsidie van JMW, zoals die van andere instellingen, met 10 procent werd gekort. Dit besluit betekent een ontslag voor zeker vijf maatschappelijk werkers.

Amsterdam mag de Joodse oorlogsgetroffenen niet in de kou laten staan! In de vergadering van 7 en 8 juli 2004 zal de Gemeenteraad van Amsterdam over de voorstellen van het college van B en W vergaderen. Tot nu toe heeft wethouder Belliot geen reactie gegeven op de brief van JMW.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Hans Vuijsje, algemeen directeur van JMW, of André Agsteribbe, directiesecretaris van JMW.

Hans Vuijsje: tel. 020-5776557 Mobiel: 06-53362510 e-mail: h.vuijsje@joodswelzijn.nl
André Agsteribbe: tel. 020-5776557 Mobiel: 06-28767747 e-mail: a.agsteribbe@joodswelzijn.nl

Joods Maatschappelijk Werk (JMW), De Lairessestraat 145-147, 1075 HJ Amsterdam, Website: www.joodswelzijn.nl


07 jul 04 11:30