Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

NEPG verwacht voor oogst 2004 een lang aardappelverkoop seizoen

De NEPG, North-Western European Potato Growers schat dat het aardappel areaal voor de hoofdoogst consumptieaardappelen in noordwest Europa met 4% is gestegen. Ondanks de droogte in de maand mei en de eerste week van juni staat het gewas er nu redelijk bij en lijkt een grotere aardappeloogst tot de mogelijkheid te behoren. Echter, afgelopen jaar was de opbrengst ook behoorlijk minder t.o.v. het meerjarig gemiddelde.

8 - 10 % meer vraag vanuit de verwerking verwacht

De NEPG leden verwachten echter niet dat dit een daling van de prijzen betekent voor de telers in hun landen. Op dit moment zijn er zo goed als geen aardappelen van de oude oogst meer beschikbaar. Doordat de voorraden eindproduct laag zijn, zijn de verwerkers op dit moment hongerig naar nieuwe aardappelen. In de eerste week van juli is er E 150 tot E 180 per ton betaald voor nieuwe oogst aardappels geschikt voor de verwerking en export. Grote prijsdalingen op korte termijn worden niet verwacht. Aangetrokken door het hoge prijsniveau besluiten boeren eerder te oogsten ondanks de vaak lagere opbrengsten. Ondanks het feit dat enkele verwerkers in juli twee weken sluiten, heeft de NEPG berekend dat het seizoen 2004/5 wel eens 13 maanden zou kunnen duren. Gecombineerd met de jaarlijkse groei van de verwerkende industrie, betekent dit dat er 8 - 10 % meer aardappelen gevraagd zullen worden dan in gemiddelde jaren in noordwest Europa.

Overige mededelingen:


. De NEPG staat positief tegenover de onlangs geĂŻntroduceerde aardappelopties. Het geeft aardappeltelers een extra mogelijkheid om de aardappelen te vermarkten en zich tegen marktfluctuaties in te dekken.
. Onlangs besloten ook de Ierse aardappeltelers, vertegenwoordigd door de Irish Farmers Union en An Bord Glas zich bij het NEPG aan te sluiten.