Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: EZ 'aangenomen' als transitiemanager

Datum: 7-7-2004


Beleidsvernieuwing


23-4-2003 14:15


EZ 'aangenomen' als transitiemanager


In een overvolle Kapiteinssalon op De Majesteit solliciteerde Peter Aubert namens zijn ministerie van Economische Zaken naar de functie van Manager Energietransitie. De lijst van opdrachten en acties die hij zichzelf had gesteld, leidde na afloop tot de conclusie dat hij werd aangenomen.


Hans Veenenbos, technisch directeur van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, zei gekscherend dat hij nog niet verder wilde gaan dan 'een jaarcontract'. Eerder had hij gepleit voor een ministerie dat zou optreden als de pleitbezorger voor een 'world class ondernemingsklimaat' in Nederland. 'Daarbij gaat het om zaken als innovatiebeleid, fiscaal klimaat, kennisinfrastructuur', aldus Veenenbos.


Aubert benadrukte nog eens dat hij graag wat meer 'trots' terugziet in de duurzame ontwikkelingen rondom energie. Varend door de Rijnmond, zei hij: 'Dit gebied moet niet allerlei klachten oproepen over ouderwetse infrastructuur, en dergelijke. Rijnmond is een prachtige plaats met veel kansen om nieuwe, duurzame ontwikkelingen in te zetten. Laten we wat meer trots tonen op wat we doen, en minder klagen.'


Hij meldde dat het ministerie van plan is de daad bij het woord te voegen en veel actiever naar buiten te treden met plannen en ontwikkelingen op het gebied van de Energietransitie. En tegelijk kwam hij ook de klagers tegemoet met zijn aankondiging dat er een 'Meldpunt Inconsistentie' komt. Die aankondiging kon rekenen op veel instemming vanuit de zaal.


17-3-2003 12:00


Op zoek naar nieuwe werkwijze voor departementen


Een handleiding voor duurzaam overheidsbeleid zal een van de resultaten zijn van een grondige analyse van de wenselijke interactie tussen beleidsambtenaren en marktpartijen ten aanzien van de Energietransitie.


Het projectteam Beleidsvernieuwing heeft zich de laatste twee maanden intensief gestort op de zeven problemen die in de eerste fase ten aanzien van deze interactie werden geconstateerd (zie het tussenrapport van Beleidsvernieuwing, hier onder het kopje documenten). Voor vijf van deze 'kristallen bollen' hebben groepjes van het projectteam oplossingen geformuleerd. De twee meest weerbarstige barrières - de vermeende onbetrouwbaarheid van de overheid en de slechte positie van EZ als mogelijke partner voor de koplopers in de energietransitie - zijn met externe partijen aangepakt tijdens een internet-discussie en twee 'decision café's'.


Momenteel werkt het projectteam aan het eindrapport over deze exercitie. Uit dit eindrapport zal ook een verkorte brochure worden gedestilleerd die een aantal tips aan beleidsambtenaren verstrekt hoe deze barrières het gemakkelijkst zijn te slechten


6-2-2003 8:55


'Decision cafés' leiden naar oplossing


Het projectteam Beleidsvernieuwing gaat binnenkort een vervolg geven aan de conclusies uit de eerste fase. Voor twee van de belangrijkste problemen, de visie vanuit de deelprojecten dat de overheid noch een belangrijke partner is, noch betrouwbaar als beleidsbepaler, worden 'decision cafés' georganiseerd. De verwachte uitkomst is een visie op of zelfs oplossing voor deze twee problemen.


Het projectteam gaat samen met enkele vertegenwoordigers uit de deelprojecten de discussie voeren. In het eerste 'decision café' gaan we het probleem scherpstellen,' zegt teamleider Beleidsvernieuwing Peter Aubert. 'In de tweede aflevering gaan we oplossingen bedenken. Een en ander willen we half maart hebben afgerond, zodat de resultaten weer als input bij de deelprojecten kunnen worden gebruikt.'


Overigens resulteerde de eerste fase in het identificeren van zeven deelproblemen. De andere vijf worden aangepakt door trio's uit het projectteam.