Provincie Zuid-Holland

Kwaliteitsimpuls voor Klinkenbergerplas

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Warmond en Oegstgeest en de provincie Zuid-Holland

Op woensdag 7 juli hebben gedeputeerde Leen van der Sar van de provincie Zuid-Holland, de wethouders van de gemeenten Warmond en Oegstgeest, de bestuurders van het waterschap Oude Rijnstromen en het Hoogheemraadschap Rijnland de samenwerkingsovereenkomst Klinkenbergerplas ondertekend. Deze overeenkomst houdt onder andere in dat het provinciaal recreatiegebied Klinkenbergerplas voortaan niet alleen door de provincie beheerd wordt. De gemeenten gaan als volwaardige partners meebeslissen en meebetalen aan het beheer.

De groene inrichting van het recreatiegebied Klinkenbergerplas krijgt een kwaliteitsimpuls. Zo komt er vanaf 2005 een horecavestiging bij de plas. Daarnaast wordt het noordelijk gedeelte, nu nog afgesloten voor het publiek, in 2008 natuurlijk ingericht zodat de bewoners er gebruik van kunnen maken. Uitgangspunt is dat de hoogwaardige kwaliteit van het water, er wordt veel gedoken in de plas, gewaarborgd wordt.

Gedeputeerde Leen van der Sar: "De afgelopen twee jaar hebben we samen toegewerkt naar dit moment. Ik ben erg tevreden dat we vandaag het startsein hebben gegeven om samen het beheer, de herinrichting van de plas én in de toekomst de inrichting van de kleine plas te realiseren".

De KlinkenbergerplasDe Klinkenbergerplas (circa 60 hectare) is een voormalige zandwinlocatie van de provincie, die in de jaren tachtig door de provincie recreatief is ingericht. In het noordelijke deel vindt nog steeds bedrijvigheid plaats, maar ook dit deel wordt in de toekomst recreatief ingericht. Met name in de zomer wordt de plas druk bezocht door inwoners van omliggende gemeenten, maar ook inwoners uit Leiden weten de plas te vinden. De plas is in beheer van de Groen Service Zuid-Holland (GZH), dat onderdeel is van de provincie Zuid-Holland.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22